Kuukautta vajaa 100 vuotta sitten tapahtui kuuluisa Titanicin haaksirikko.
Tapahtuman muistoksi (ja kassavirtojen kasvatukseksi) kortensa kantavat
kekoon ohjaaja James Cameron tuodessaan teattereihin elokuvan Titanic
3D-versiona sekä minä itse perehtyessäni aiheeseen joka itseäni kiinnostaa.
Omia varojani tämä kirjoitus ei ikävä kyllä nosta!
Ihmisten
viimeiset hetket kantavat usein myytillistä hehkua.
Silloin kun kyseessä on tunnettu tarina jossa on poikkeuksellista
loistoa ja traagisuutta, kiinnostavat yksityiskohdatkin.
Juuri erilaiset yksityiskohdat luovat tarinaan syvyyttä ja vaikka en
nyt perehdy kuuluisimpiin Titanicilla sammuneisiin ihmiskohtaloihin,
perehdyn kuitenkin aiheeseen joka erittäin läheisesti kosketti jokaista
laivalla ollutta ja jolla on yhtymäkohtansa myös meihin.
Ruoka.
Silloin kun kyseessä on tunnettu tarina jossa on poikkeuksellista
loistoa ja traagisuutta, kiinnostavat yksityiskohdatkin.
Juuri erilaiset yksityiskohdat luovat tarinaan syvyyttä ja vaikka en
nyt perehdy kuuluisimpiin Titanicilla sammuneisiin ihmiskohtaloihin,
perehdyn kuitenkin aiheeseen joka erittäin läheisesti kosketti jokaista
laivalla ollutta ja jolla on yhtymäkohtansa myös meihin.
Ruoka.
He söivät, me syömme ja me kaikki kohtaamme
jonain päivänä oman viimeisen ateriamme.
Yleensä tarkat tiedot kunkin viimeisesta ateriasta eivät jää historian sivuille
muistiin mutta kun kyse oli oman aikansa suurimmasta ja loisteliaimmasta
höyrylaivasta on asia tietenkin aivan toinen.
Seuraavaksi jatkoa viimeiset ateriat-sarjalleni vaikken
arvannutkaan että aiheestä löytyisi näin paljon kirjoitettavaa.
jonain päivänä oman viimeisen ateriamme.
Yleensä tarkat tiedot kunkin viimeisesta ateriasta eivät jää historian sivuille
muistiin mutta kun kyse oli oman aikansa suurimmasta ja loisteliaimmasta
höyrylaivasta on asia tietenkin aivan toinen.
Seuraavaksi jatkoa viimeiset ateriat-sarjalleni vaikken
arvannutkaan että aiheestä löytyisi näin paljon kirjoitettavaa.
Kun huhtikuun neljännentoista päivän ilta koitti,
nautittiin
Titanicilla hyvin monenlaisia ja erilaisia aterioita.
Titanicilla hyvin monenlaisia ja erilaisia aterioita.
Ensinnäkin joukko huomattavan varakkaita matkustajia
illasti suljetussa tilaisuudessa laivan á la carte-ravintolassa.
Aterian on sanottu olleen suurenmoinen.
*
illasti suljetussa tilaisuudessa laivan á la carte-ravintolassa.
Aterian on sanottu olleen suurenmoinen.
*
Samaan
aikaan ensimmäisen luokan illallissalongissa nauttivat kymmenen
ruokalajin
ateriastaan muut superrikkaat ja etuoikeutetut. Puitteet olivat upeimmat mitä rahalla
sai, ja syystä, olivathan he maksaneet tästä yhdestä matkastaan nykyrahassa 95.000
euroa ja halusivat rahalleen vastinetta.
*
ateriastaan muut superrikkaat ja etuoikeutetut. Puitteet olivat upeimmat mitä rahalla
sai, ja syystä, olivathan he maksaneet tästä yhdestä matkastaan nykyrahassa 95.000
euroa ja halusivat rahalleen vastinetta.
*
Toisaalla
toisen luokan illallissalongissa budjettimatkustajat nauttivat upean
ateriansa aavistuksen vähemmällä kimalluksella höystettynä mutta yhtäkaikki
varsin kauniisti katetussa ympäristössä.
*
ateriansa aavistuksen vähemmällä kimalluksella höystettynä mutta yhtäkaikki
varsin kauniisti katetussa ympäristössä.
*
Alempana,
F-kannella viimeisen ateriansa söivät kolmannen luokan matkustajat.
Hekin saivat osansa upouuden laivan loistosta sillä vaikka ruokailutilat olivat
spartalaiset olivat ne kuitenkin siistit ja ruoka oli hyvää.
*
Hekin saivat osansa upouuden laivan loistosta sillä vaikka ruokailutilat olivat
spartalaiset olivat ne kuitenkin siistit ja ruoka oli hyvää.
*
Näistä
neljästä erilaisesta ruokalistasta tunnemme nyt vain kaksi.
Onneksemme toinen säilyneistä ruokalistoista kuvaa ensimmäisen luokan ateriaa.
Tätä juhlallisemmaksi ei viimeinen ateria enää voi tulla.
Onneksemme toinen säilyneistä ruokalistoista kuvaa ensimmäisen luokan ateriaa.
Tätä juhlallisemmaksi ei viimeinen ateria enää voi tulla.
* Ensimmäinen ruokalaji *
Piti sisällään valikoiman erilaisia alkupaloja sekä ostereita.
Piti sisällään valikoiman erilaisia alkupaloja sekä ostereita.
* Toinen ruokalaji *
Consomme olga ja Cream of barley.
Consomme
Olga oli portviinihöystettyyn, kirkkaaseen
vasikanliemeen valmistettu keitto johon oli lisätty vihannessuikaleita,
vaahdotettua munanvalkuaista sekä raakojakampasimpukoita.
Cream of barley taas kermainen ohranjyviä
sisältänyt tuhdimpi keittovaihtoehto.
vasikanliemeen valmistettu keitto johon oli lisätty vihannessuikaleita,
vaahdotettua munanvalkuaista sekä raakojakampasimpukoita.
Cream of barley taas kermainen ohranjyviä
sisältänyt tuhdimpi keittovaihtoehto.
* Kolmas ruokalaji *
Haudutettua lohta
Hollandaisekastiketta
Kurkkuja
Haudutettua lohta
Hollandaisekastiketta
Kurkkuja
* Viides ruokalaji *
Lammas minttukastikkeessa
Paahdettu kananpoika omenakastikkeella
Naudan ulkofilettä
Muotoillut chatenau-perunat
Vihreitä herneitä
Porkkanoita kermassa
Keitetty riisi
Parmentier-perunat
Uudet perunat
Lammas minttukastikkeessa
Paahdettu kananpoika omenakastikkeella
Naudan ulkofilettä
Muotoillut chatenau-perunat
Vihreitä herneitä
Porkkanoita kermassa
Keitetty riisi
Parmentier-perunat
Uudet perunat
* Kuudes ruokalaji *
Punssi 'romaine'
(Sitruunamehua, rommia ja shamppanjaa marenkivaahdolla)
* Seitsemäs ruokalaji *
Paistettua viiriäistä ja krassia
* Kahdeksas ruokalaji *
Kylmä parsavinaigrette
* Yhdeksäs ruokalaji *
Hanhenmaksaa,
selleriä
* Kymmenes ruokalaji *
Waldorfin vanukas
Persikoita chartreusehyytelössä
Suklaa- ja vaniljatuulihattuja
Jäätelöä ranskalaisittain
* Aterian jälkeen *
Juustoja ja tuoreita hedelmiä.
Portviiniä.
Kahvia ja sikareita,
Tislattuja alkoholeja.
(Ensimmäisen luokan ruokasali)
Kuvia Titanicin esineistön nostosta
Punssi 'romaine'
(Sitruunamehua, rommia ja shamppanjaa marenkivaahdolla)
Paistettua viiriäistä ja krassia
Kylmä parsavinaigrette
Hanhenmaksaa,
selleriä
* Kymmenes ruokalaji *
Waldorfin vanukas
Persikoita chartreusehyytelössä
Suklaa- ja vaniljatuulihattuja
Jäätelöä ranskalaisittain
* Aterian jälkeen *
Juustoja ja tuoreita hedelmiä.
Portviiniä.
Kahvia ja sikareita,
Tislattuja alkoholeja.
Ensimmäisen luokan päivällisastioita