keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kodin kuvasto 1960


Anteeksipyyntönä melkein puolitoista kuukautta kestäneestä
 blogihiljaisuudesta skannailin teille erään kauniin kuvaston.


Mitenköhän tuo kuvastopolitiikka sujui 50 vuotta sitten? Tämän kuvaston laatija
 on Harjavallan osuuskauppa. Tekiköhän silloin jokainen osuuskauppa omansa?


Aivan jokaista sivua en tainnut skannata mutta kokonaisuudessaan suunnilleen
tältä näytti menneen kesän muoti silloin joskus. Kannattaa lueskella myös vaatteiden
infotiedot, nuo kuvailutekstit ovat ajoittain aika hauskat.









Karina-kotitakki, Kati-Kaarina-leninki




Kastemekko 1950-luvulta

 Lafemme nailonsukat, Lafemme kreppisukat, Lafemme verkkosukat

Nokia-urheilukengät: "Pallo," "Veto" ja "Isku."


 Elega yöpuku, Elega--kerrasto


 "Alusasut muodostavat naisen vaatetuksessa sen osan joka edustaa kätkettyä kauneutta. Erityisesti lämpiminä vuodenaikoina naiset voivat vapautua kylmän ilmaston asettamista vaatimuksista ja heittäytyä "kevytmielisiksi" hankkimalla keveitä, viehättäviä ja kauniita alusasuja. Jokainen 
nainen muistanee varmaan käytännössäkin että eleganssi alkaa altapäin. Aistikasta 
kokonaisuutta ei synny jos laiminlyö alusasujen hoitamisen. "

"Alusasu mieluinen, Elega on jokaisen."

 
Figura, hyvä liivi. Luo linjanne kauneimmilleen.

 Fortuna-liivit



 Tampella-pellavapyyhe, Kiviset ja Soraset-pyyhe, Yrttitarha-pellavapyyhe

 PMK-puuvillafrotee,  Rut Bryk-Seita-lahjapakkaus

Fammel-huopa, "Satu," "Ralli," "Amigo," "Taina," "Sonja," "Jaana" ja "Hetta"-peitehuovat.

Laila-vanupeite/silkkisatiini









 Timo Sarpaneva maljakko/malja, Tapio Wirkkala maljakko, 
Erkki Vesanto mehukaadin, Karhula-Iittala
Arabia palapeli, Platina, Liekki, Noakin arkki, Raija Uosikkinen Kehrä, Stella, Kultaraita
Venla-emalikattila, Pito-sanko, Kahvinkeitin Antti Nurmesniemi, 
Punahilkka/sinihilkka kahvipannu, Vegeta-kasari, Mari-emalipurnukka. Wärtsilä

 Vivi-Skandia. Kalustotehdas - Vaajakoski

 Pirkko-kirjahylly





 Jupiter-mopedi


34 kommenttia:

  1. ihana kuvasto, niin nostalginen :D koska siis vanhemmat ovat syntyneet 60-luvulla, ja ollaan sitten leikitty punaisilla Tiina-nukenvaunuilla mummolassa :D ja oli tuolla tuttuja astioitakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, Tiina-muisto! :) Mun mielestä on muuten ihanaa että näillä tuotteilla on melkein kaikilla jokin oma nimensä!

      Poista
  2. Minulla on tuollainen Sohvi-pinnasohva! Tai en mene vannomaan että tosiaan juuri tuota merkkiä olisi, mutta ihan samanlainen :) Isäni osti minulle sen vanhojen tavaroiden liikkeestä 30 eurolla, nukuin siinä melkein koko yläasteikäni. Sen jälkeen se on ollut minulla huonekaluna, tällä hetkellä kuitenkin kaunis puusohvaraukka oleskelee varastossa tilanpuutteen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se varmaan sitten on Sohvi-sänky jos kerran sitä selvästi muistuttaa. Ennen suomessa ei niin ollut ulkomaista kalusteteollisuutta ja massaikeoita. Olisipa minullakin tuollainen sohvi, tosi kaunis huonekalu, halvalla olette sen löytäneet!

      Poista
  3. Meilla oli juuri tuollainen jatkettava punainen pöyta lapsuudessani pienessa keittokomerossa! Ihanan nostalgista taas. Ottaisin heti tuolta kuvastosta tuon pystyraitaisen kotitakin, ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten nämä jatkettavat pöydät ovat tuntuneet muuten menneen jotenkin pois muodista? Olisin itse tarvinnut sellaista muutama vuosi sitten mutta mistään ei löytynyt. Nykykoditko muka ovat isompia? Tuskinpa vain :D Mutta totta, tuosta kuvastosta kun pääsisi shoppailemaan!

      Poista
  4. Tää on varmaan paras postaus jota oon ikinä keneltäkään lukenut. Toinen toistaan ihanampia vaatteita ja tavaroita. Voi ku mullaki olis tollanen kuvasto...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaah, voi mikä kommentti. Tämä kyllä korvasi sen tuntikausien skannailun ja kuvien muokkauksen johon olin jo eilen ihan kypsä, kiitos kovasti ;)

      Poista
    2. Kiitos ittelles, kiva kun jaksoit skannailla. Mää oon ehtinyt jo aika monta kertaa tän lueskella. :-)

      Poista
  5. Ihana postaus❤️taitaapa meiltä löytyä pari tuolia tanskalaista muotoilua ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa lukea mitä tuotteita olette näistä kuvastopostauksistani bongailleet :) Ainakin minusta on ihana löytää jonkin omistamani tavaran tuotetiedot vanhoista luetteloista.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos kun vaivauduit jättämään tykkäämisestäsi erillisen kommentin, ne piristävät aina paljon :)

      Poista
  7. Ai että, kiitos tästä! ❤️

    VastaaPoista
  8. Hätkähdyttävintä näissä on oikeastaan se, miten tuttuja nuo 55 vuoden takaiset asiat ovat. Tuollaisia vaatteita näkee edelleenkin siellä täällä ihmisten päällä ja lapsuudessani vielä sitäkin enemmän, olivat yhä kierrossa kodeissa. Noita huonekaluja on yhä ihmisten nurkissa. Minäkin leikin lapsena tuollaisessa intiaaniteltassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän lapsuutemme aikoina noita tosiaan oli vielä jonkin verran käytössä, vaatteita siis ainakin ja tavaroita toki myös. Nykyään luulen että kuvaston tuotteista eniten yhä käytössä olevat ja saatavilla olevat tavarat ovat astioita. Sääli että ihmiset tapaavat muodin muuttuessa hylätä ja tuhota vanhat vaatteet sillä ainakin tämän kuvaston monet asut ovat niin laatumateriaaleista valmistettuja että jos ne olisi säilytetty, olisivat ne paremmassa kunnossa yhä kuin monet aivan priimauudet nykyaikaiset.

      Poista
  9. Ou wau! Tosta kun pääsis tekemään tilauksen! Eikä ole paljoa maksaneet astiatkaan tuohon aikaan, tosin tuo 60-luvun markkahan ei vastaa ihan sitä viimeistä markkaa arvoltaan.
    Kiitos, tämä oli mahtava kokemus!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano muuta! Ajattele jos tuo Harjavallan osuuskauppa olisi voimissaan ja sillä olisi verkkokauppa jossa noita myytäisiin... Sehän menisi tukkoon välittömästi :D Ja konkurssihan siitä itselle tulisi kun joka penni hassattaisiin kun kerrankin saisi niin ihania tavaroita :)

      Poista
  10. Mä en ihan kaikkiin vielä kerennyt perehtymään.. Mutta onko noi ihmiset valokuvia, vai piirroksia? Vai miten ne näyttää noin nukkemaisilta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan valokuviahan he. Tuon ajan painotekniikka tekee nukkemaisuuden :)

      Poista
  11. joo kiitos multakin,mahtava kuvasto....oon ite syntynyt 60- luvun alussa,tuttuja tavaroita..veljillä oli toi inkkariteltta ja kaikkea muutakin...

    VastaaPoista
  12. Kiitos myös mun puolesta tästä. Olipa kiva bongata Arabian palapeli-astiat, meillä on kotona kannu ja lautasia tosta sarjasta mutta en oo ennen tiennyt niiden nimeä.
    Ja tosiaan, niinkun moni muukin on sanonut, kyllä kelpais kuvaston tavarat, polkupyörät, huonekalut, mopot, astiat, kauniita ovat, tyylikkäitä edelleen. Sellastakin mietin että luultavasti aika paljon noita kuvastossa myytyjä tavaroita on edelleen olemassa/käytössä kun olivat tavarat sillon kuitenkin varmaan aika paljon parempaa laatua. Ihmeissäni luin noita vaatteiden materiaalikuvauksia, puuvillaa, silkkiä, puuvillasatiinia, ja yöpaita puuvillabatistia! Voi niitä aikoja... (Tokihan sillonkin oli tekokuituja, ja mitä oon kuullut niin ne ei todellakaan olleet mitään maailman ihanimpia materiaaleja.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo just tuon takia koetin saada kuviin myös noita tekstejä, aivan uskomattoman laadukasta! Ja kuitenkin 60-luvulla oli jo runsaasti keinokuituja mutta silti käytettiin laatumateriaaleja. Huomaa hyvin miten ennen vaatteet eivät oleet kertakäyttökulttuuria vaan niiden tuli kestää vuodesta toiseen. Ja epäilemättä kestivätkin!

      Poista
  13. Minäkin kiitän ja niiaan kauniisti. Kerrassaan ihastuttava postaus! Muutenkin blogiasi on ilo seurata (:

    VastaaPoista
  14. Kiva postaus! Oli kiva löytää tietoa. noista Niku Naku kerrossängyistä, kun niitä on kotiin kolme ilmaantunut, ilman sen kummempaa tietoa mistä ne on peräisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan nähneeni blogissasi nuo kerrossängyt, Nikunakujahan ne! Tällaisia juttuja on tosi hauska bongailla näistä vanhoista kuvastoista. Niin mukava saada tietää esineidensä taustoja :) Itsekin katson silmä tarkkana löytyykö nimiä tutuille esineille.

      Poista
  15. Kiitokset työstäsi vanhan kuvaston skannaamisesta tänne.
    Katselimme äidin kanssa kuvastoa ja kommentoi aina välillä että tommoinen oli jne. Alusvaatteiden kohdalla kertoi että oli hänellä Figuran korsetti ja rintaliivi juuri mitä kuvassa oli elikä 3 rintaliivi ja 4 korsetti. Epäili että vielä löytäisi vintiltä lupautui tänään menemään etsimään jos löytyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tämänkaltaiset lukijapalautteet ovat aivan parhaimpia, saada kuulla ihmisten aitoja muistoja. Olen iloinen että äitisi sai katsella nuoruutensa muotijuttuja ja iloinen että itse sain niistä lukea!

      Poista
  16. Voihan lapsuus! Kiitos tästä kuva- ja tunnelmapläjäyksestä :)
    Yllättäen löysin kuvista kastemekkoni tai tyyliltään ainakin samanlaisen. Tai se on ostettu 12 vuotta vanhemmalleni veljelleni vuonna 1956 ja viimeksi oli tyttärelläni vuonna 2004. Tallessa on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka mukavaa! :) Ihanaa kun löysit tuttuja juttuja ja hienoa kuulla että vanhasta esineestä on pidetty niin hyvä huoli että sitä voidaan käyttää vielä nykypäivänä!

      Poista
  17. Aivan mielettömiä kuvia! Melkein huokailin ääneen! :D

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi ❤️