lauantai 19. huhtikuuta 2014

Erilaiset puput ja tiput


Kanit ja kanat liittyvät pääsiäiseen symboloimalla uutta elämää. 

Pääsiäisenä kristityt juhlivat elämän voittoa kuolemasta Jeesuksen noustua haudastaan. Ennen kristinuskoa suomalaiset juhlivat myös moninaisin riitein uudelleensyntymän aikaa luonnon herätessä. Jo kalevalan maailmansyntyruno alkaa munasta jonka sisältä kaikkeus luodaan. Kananmuna siis toimii kevään ajan symbolina elämälle ja kani taas lisääntymistehokkuudellaan hoitaa saman työn. 

Siksipä pääsiäisen kuvamaailmaan kuuluvat puput ja tiput. Pitkä talvi on ohi. Elämä alkaa jälleen.

Elämässä on kuitenkin muistettava hetki kuolemaa. On ristiriitaista miten pääsiäisen pastellisten symbolien, kanien ja tipujen kohtalo on sittenkin kuolla. Tehotuotetun kidutusbroilerin myynti hyppää kattoon pääsiäisen tienoilla ja kuolo kohtasi myös seuraavat sotapuput. 

Pääsiäisen kunniaksi siis muutamia erilaisia kaneja ja tipuja. Suomen sotien aikana kuvattiin nimittäin paljon muutakin kuin vain pommitusten jälkiä. Sotakuvaajat suhtautuivat lämmöllä kotoisiin kanoihin joihin rintamalla törmäsivät. Osaa hellittiin ja siliteltiin ja osa syötiin tervetulleena ateriana. Asukkaiden hylätessä partisaanien ja pommien pelossa kotinsa jäivät taakse kanat, käyskentelemään pihalle kesäisten koivujen huminaan pahaenteiseen hiljaisuuteen. Lempeitä kaneja taas kasvatettiin ruoan ja turkisten takia ja ennen kuolemaansa toimivat ne varmasti eräänlaisena sotaterapiana hoitajilleen. 

Näiden kuvien myötä toivotan mukavaa kevättä ja uudelleensyntymisen juhlaa.

 (Yläkuvassa Impilahdelta metsästä venäläisten jäljiltä kanoja,
 joista vaalea on "Tiltu." Kaitajärvi, Riuhtavaara 28.08.1941.)


 Lotta-emäntä ja Tuulijärven ainoa kana.
Tuulijärvi
08.07.1941.


Hanhi ja kana jakamassa sotilaan päivällistä.
Simola
05.07.1941


 Kolme kanaa asuu autiossa talossa
Hangon rintama
02.08.1941


 Kanat ovat talvella pirtin nurkassa.
Selki
03.02.1942



 Talot ovat hylätty. Ainoastaan joku yksinäinen koira
 tai muutama kana liikkuvat pihalla.Ylämaa 22.07.1944


 Rintamajermu ja hänen elikkonsa ( II/Pans.D ja II/KTR 7). Viipurilaisen tykkimiehen kaniinitarha joka on haloilla suojattu sirpaleilta. Kranaattikeskityksessä uroskaniini haavoittui ja kuoli.
Aunuksen kannas (Pans.D) 15.8.1943


 Ilmatorjuntapatterin kaniinien erikoistuntija, kersantti Sarlin,
 kahden angorakanin kanssa. Turku 17.05.1944.


Elämää stadin peestossa. (II/KTR 7) Stadin peesto harrastaa suurpiirteistä 
kaniininviljelystä. Hyvin kanit viihtyvätkin tulipatterissa ja lisääntyvät.
Aunuksen kannas 19.08.1943. 


Sotilas ruokkii kaniinejaan.
Säkkijärvi 11.07.1944.


 Kuvat: SA-arkisto.

8 kommenttia:

  1. Surullista ajatella miten eläimetkin ovat joutuneet täysin viattomina kärsimään sodasta:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kuvat ovat vielä herttaisia, tuolla sotkuva-arkistossa nimittäin törmäsi varmaan satoihin kuviin rintamalle viedyistä pommituksissa kuolleista hevosista. Ihan tavallisista polleista jotka on yhtäkkiä revitty tallista ja perunapelloilta sotakoneiden keskelle. Niitä kuvia katsellessa meinasi tulla itku.

      Poista
  2. Kanikuvista miulle nousi traumaattisia muistikuvia Ruohometsän kansasta piirrettynä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en pysty vieläkään lukemaan Ruohometsän kansaa. Se traumatisoi minut lapsena niin pahasti. Luulin lainanneen kivan kanikirjan ja sitten sisältö paljastui joksikin muuksi. Onneksi piirretyltä olen välttynyt.

      Poista
    2. Itse näin pienenä ekana piirretyn ja hankin sitten sen kirjana käsiini. Se piirrettykin on jotain niin ahdistavaa, kun ajattelee, että videovuokraamossa se oli aina lasten puolella.. Hyvä leffa tosin. Mutta traumat, ehdottomasti on niitä vieläkin. :D

      Poista
    3. Kun nyt mietin, luulen että tämä piirretty josta puhutaan on sama josta oma pikkusiskoni traumatisoitui. Eli ruohometsän kansa järkyttää sukupolvesta toiseen ;) Minua harmittaa hiukan, haluaisin lukea kirjan uudelleen mutta en oikeasti pysty. Minä joka kuitenkin luen hirveimpiä keskitysleirikuvauksia räpäyttämättä. Julmuus eläimiä kohtaan on jotain todella kamalaa.

      Poista
  3. Tällaisia sota-ajan kuvia en olekaan nähnyt, ihanaa että toit niitä julki :-) Sota-ajan kaninkasvatuksesta vaikkapa helsinkiläiskellarin täydeltä olen kyllä lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen jotain noista kellaripupuista lukenut. Ja kanillisena ihmisenä ajattelin että voi parkoja. Nuo puput kun ovat aika fiksuja eläimiä.

      Poista

Ilahdun kommentistasi ❤️