perjantai 9. joulukuuta 2011

Hämmentäviä joululahjoja


Pupuleipomon keittiössä harrastettiin
 itsenäisyyspäivänä vähän tavallisuudesta poikkeavia asioita.

Vuorossa oli itsetehtyjen joululahjojen valmistusta ja puuhaan
varustauduin puhtain raaka-ainein kattaen melkein koko
ruokaympyrän. Löytyi herkullisia luomukasviksia sekä
 kotimaasta että ulkomailta unohtamatta mahtavan tuoksuvia
mausteita joiden aromit leijuvat nenässäni vielä tälläkin hetkellä.

Tahdon lisätä tähän blogikirjoitukseen myös muutamia kuvia jotta voitte nähdä itse.

Mitäs sanotte tästä sievästä maksamakkarasta? On takuutuoretta ja
omin käsin suomalaisista raaka-aineista valmistettua.



 Tai entäs tästä lauantaimakkarasta? Eikö se ole melkein kuin taideteos?

Lauantaimakkara on näitä unohtuneita klassikoita joita ei tarpeeksi
arvosteta, kenties siksi sitä syntyikin keittokattilassani.

Viipale tätä tekee voileivästä kuin voileivästä juhlan,
varsinkin hiukan paistettuna. Mikä kalpea namipala!


Näiden herkkujen tekeminen ei vielä riittänyt vaan lisää löytyy!

Lihaisempaan makuun menee sitten tämä seuraava riistamakkara.

Eettistä ja maukasta! Tuoksu uhkuu lihaisuutta ja
 rasvaa tähän on käytetty todella, todella rutkasti!

Mausteissa ei varsinkaan ole pihistelty, löytyy monenelaista,
eksoottisempana mausteena kaneli mutta sopi tähän tosi hyvin.

Varsinainen luksusherkku, toisaalta tuli kyllä kilolle hintaakin.

(Kunnon makkarassa on mukana paljon ihraa.)

Mutta mitä nyt?
Kenties mietitte olenko mennyt pettämään 15-vuoden
kasvissyöntini ja kääntänyt uuden lehden elämässäni?

Ei sentään.

Näillä lihakaupan tuotteilla voi moiset likaiset ajatuksen pestä
 taivaan tuuliin tai likaviemärin pohjalle. Kyllä hyvin vaahtoaa!
Tottakai kun kasvissyöjä valmistaa porkkana- ja avokadosaippuaa
tulee luonnollisena lopputuloksena jotain mikä muistuttaa makkaraa.

Näin maailma toimii, sitä saat mistä sinulla on puute, kun annat niin saat. Selkeästi
koska olin uhrannut energiaani valmistamalla joululahjoja muille ja koska keittiössäni
 ei ollut ollut pitkiin aikoihin (koskaan) makkaraa, ajatteli universumi yhdistää hyvät työt
 ja antaa minulle ikäänkuin omien kätösteni työn kautta tätä elämästäni selkeästi
 puuttuvaa yhdistetta hinnalla millä hyvänsä.

Innostuin saippuanteosta pari vuotta sitten  joten tarkoitukseni oli tänäkin
vuonna palata saippuanvalmistuksen pariin mutta tällä kertaa olla hieman
kokeellisempi. Vuosi sitten esim. keittiössäni valmistui tavallisia piparminttu-
 ja laventelisaippuoita ilman sen ihmeempiä kikkailuja joten tänä vuonna
 ajattelin kokeilla jotain erikoisempaa.

Nettiä tutkiessani huomasin että.
ihmiset lisäilivät mitä ihmeellisempiä ainesosia saippuamassoihinsa. 
Porkkana oli eräs aines jota halusin itse ehdottomasti kokeilla sillä
sen lisäämisestä saippuaan pitäisi syntyä kaunis oranssi väri. 

(Tämä on oikeasti melkein valkoinen...)

Kokeilin myös avokadoa. Jep, siitä tulee saippuaan erityinen kosteuttava elementti
ja sen lisäksi se luo saippuaan kuulemma kauniin kirkkaanvihreän, melkeinpä
smaragdisen värin. On se ihmeellistä mihin luonnonaineilla pääsee.

(Maksamakkarasaippuaa... Ja voinappisaippuaa.. Huomatkaa maksamakkarasaippuan (lue-> avokadosaippuan) Ihastuttava vihreys. Melkein silmiin sattuu tuo vihreää vihreämpi loiste, eikö?)

Tähän jouluiseen saippuaan (riistamakkaraan) tuli mm. kanelia, neilikkaa, hunajapipari-nimistä tuoksuöljyä sekä suikaleita vanhasta vaniljasaippuastani...

Vaan silmä näkee makkaraa ja hämmentyy. 

Nyt sitten, tässä lihakaupan tuotteita katsellessani olen hiukan mietteliäs. En oikein tiedä mitä sanoa maailmankaikkeudelle joka tahtoi sattumanvaraisesti luoda jotain sellaista jota en uskonut käsieni kautta valmistuvan ikinä.

Iloinen puoli tässä sentään on että en todellakaan tule olemaan ainoa ihminen joka joulun jälkeen peseskelee kätösiään pihvillä. Joululahjoja kun minun piti tekemän ja joululahjoiksi nämä päätyvät.

Vaikka väkisin.

(Tai tuntuu että nimenomaan väkisin.)

(Onnistuneita (ei värin puolesta) porkkana-avokadosaippuoita. ...Ja vähän maksamakkaraa eli epäonnistuneita, minikokoisia avokadosaippuoita.)