perjantai 20. tammikuuta 2012

Miten auttaa eläimiä / Eläinten auttaminen / Löytöeläimet / Eläinsuoja / Eläimen hankkiminen / söpöt eläinkuvat /Luonnonsuojelu/ Eläinsuojeluyhdistys / Apula


Ihanien kuvien katselu on vakuuttuneen mielipiteeni mielestä terveellistä. Terveyskeskuksista pitäisi osata
kirjoittaa kuvareseptejä!

Toisinaan tunteisiin vetoavat kuvat myös muistuttavat meitä siitä että ihmisinä meillä on iso vastuu niistä jotka ovat armoillamme, kuten eläimet yleensä ovat.

Katsele ensin muutama kuva ja laske stressihormonitasojasi. Niiden loputtua lue tietoa siitä miten voit osaltasi kantaa kortesi kekoon eläinten hyväksi jotka kaipaavat apuasi.









































Mitä voit tehdä eläinten hyväksi?


1. Kiinnitä huomiota kulutustottumuksiisi. Kuluttajalla, juuri sinulla, kollektiivinen vastuu jokaisesta eläimestä joka kärsii tehotuotannon vuoksi. Mitä halvempaa lihaa, sen suurempi tuska eläimellä.

2. Älä osta häkkikanalan munia. Et halua osallistua julmuuteen. Osta luomumunia. 

3. Ryhdy kasvissyöjäksi. Lihansyönti kuormittaa planeettaa valtavasti jos unohdetaan tehotuotannon eettiset ongelmat. 1 sianlihakilo = 5kg viljaa tai soijaa, 1. naudanlihakilo = 8kg viljaa tai soijaa, 1 broilerinlihakilo = 3kg viljaa tai soijaa. 

Kotieläintuotanto kuluttaa energiaa, vettä, maa-alaa, torjunta-aineita, ja lannoitteita sekä aiheuttaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä, eroosiota ja vesistöjen rehevöitymistä kuin kasvien käyttäminen suoraan ihmisravinnoksi

-Lihantuotanto on käänteinen proteiinin tuotantotapana. Esimerkiksi yhden sianlihakilon tuottamiseen  kuluu 25-38 kertaa enemmän energiaa kuin mitä liha sisältää. 
Viljeltävillä kasveilla tilanne on päinvastainen, sillä tietty viljelyyn panostettu energiamäärä saadaan kasvien energiasisältönä takaisin 2-6-kertaisena.

4. Jos koet että kasvissyönti ei ole itsesi kohdalla realistinen vaihtoehto, karsi lihatuotteiden syömistä ja turvaudu sitä halutessasi riistaan. Riistan kohdalla eettinen moraalikuormitus on huomattavasti pienempi, ÄLÄ unohda että olet henkilökohtaisesti vastuussa jokaisen tuotantoeläinlaitoksessa kärsivän eläimen pelosta ja hädästä. Se että muutkin niin tekevät ei vapauta sinua vastuusta.

Vaikka tuotantoeläinten olot ovat maassamme paremmalla tolalla kuin muualla on fakta siten että niin kauan kuin hintoja pidetään alhaalla ja halpaa lihaa ostetaan ei tuottajilla ole mitään mahdollisuutta parantaa eläintensä oloja vaikka vilpitöntä tahtoa asiaan elinkeinonharjoittajan puolelta olisikin.


5. Muissa arkipäivän valinnoissakin voit auttaa. Pidä silmällä mitä perheessänne heitetään roskikseen. Muoviverkkoa olevat sipuli- ja hedelmäpussit eivät kuulu kaatopaikalle. Ne tulee leikata saksilla tai mielummin polttaa. Lukemattomat linnut ja muut eläimet päättävät päivänsä verkkoon kietoutuneina.

Jos jostain syystä heität säilyketölkit roskiin etkä vie niitä metallinkeräykseen, ole hyvä ja avaa metallikansi kokonaan. Pudota se sitten tölkin pohjalle terävä reuna alaspäin.

Eläimet painavat muuten päänsä ruoanhajun houkuttamana purkkiin ja jäävät terävän reunan vangiksi pysyvästi ja kokevat tuskallisen ja pitkittyneen kuoleman jonka sinä olet aiheuttanut.

Huomioi muutenkin mitä roskiin laitat. Minkäänlainen lääke ei kuulu roskikseen. Voit palauttaa ne lähiapteekkisi tiskille. Minkäänlaiset myrkyt eivät kuulu roskikseen. Täällä voit tutustua siihen mikä on ongelmajätettä.

6. Tarjoa eläimelle koti. Paina tästä jos haluat tarjota kodin koiralle, paina tästä jos haluat tarjota kodin kissalle, paina tästä jos haluat antaa kodin mille tahansa muulle eläimelle. Tarvitsemiasi sanoja ovat myös "löytöeläinsuoja," "löytöeläintalo," "eläinsuojeluyhdistys," "kissatalo," "eläimet vailla kotia," ym. Etsi tietoja nettihaulla jollain vastaavalla sanalla ja oman kotikaupunkisi/kuntasi nimellä.

Eläinsuojissa odottavat juuri sinua lukemattomat upeat persoonat jotka ovat valmiita tuomaan elämääsi paljon rakkautta ja terveyttä...

...Sillä on todistettu että lemmikin pitäminen alentaa stressitasoja, nostaa immuunipuolustustasi, alentaa verenpainettasi, lievittää yksinäisyyttäsi ja eläin tuntee sinua kohtaan myös ehdotonta, sokeaa rakkautta joka on tässä maailmassa harvinaista.

7. Älä kuitenkaan ota eläintä leluksi lapsellesi tai siksi koska se on niin ihana ja söpö! Pikkulapsesi ovat sinulle tärkeitä mutta pienen lapsen moraali ja ymmärrys ei ole kehittynyt vielä sille tasolle johon se myöhemmin asettuu. He eivät ymmärrä että eläimellä ei voi leikkiä kuten lelulla, että sen raajoja ei voi loputtomiin vääntää, silmiä painaa eikä pakkosyöttää. Moni pieni lapsi myös rankaisee eläintä lyömällä vaikka eläin ei tiedä mitään pahaa tehneensäkään.

Hanki pienlapsikotiin mielummin isokokoinen koira kuin marsu. Koira ei mene painiessa rikki, marsu menee.

Muista myös että eläin ei ole koskaan lapsen vastuulla! Jos lapsi haluaa eläimen sinä et tee sääntöä jonka mukaan lapsi on vastuussa eläimen ruokinnasta ja hoidosta. Lapsi ei ole noista asioista koskaan vastuussa, sinä olet. Aina.

Valitettavan harva ikävä kyllä on vastuullinen aikuinen. Ole SINÄ sellainen.


8. Ole vastuullinen aikuinen myös jos otat eläimen itsellesi. Raskaaksi tulo tai muuttaminen poikkiksen kanssa yhteen ei ole syy hylätä eläintä jonka elämästä olet sitoutunut pitämään huolen.

Linkittämäni palsta on täynnä kerrassaan yllättäviä "allergioita" sekä ilmoituksia siitä miten eläimestä pitäisi nyt päästä eroon kun uusi puoliso ei siitä tykkää vaan valittaa lenkittämisistä tai karvoista matossa. Tai että eläin annetaan eteenpäin sen raskauden takia.

Jos tunnet että sinusta ei vain kertakaikkiaan ja yksinkertaisesti ole pitämään eläintä on kuitenkin oikea ratkaisu ja vastuullista antaa se sellaisen henkilön huomaan joka siitä kykenee pitämään huolta.

Pikkulapsiperheen leluksi antaminen, epämääräisen käärmeenomistajan ruokavarastoksi antaminen, tallinperälle unohdetuksi kesäkaniksi antaminen ym. vastaavat tavat eivät ole vastuullista käytöstä.

9. Lisäksi huomioi että kun sitoudut ottamaan eläimen sinun on pidettävä huoli sen lajityypillisestä käytöksestä. 

Koiran unohtaminen narun nokkaan pihalle ei sitä ole eikä myöskään se jos laumaeläimiä kuten marsuja tai kaneja ottaa vain yhden. Ihmisestä ei ole laumaeläimen ainoaksi kaveriksi.

Vaikka tarjoaisit eläimelle äärettömästi huomiota et milloinkaan voi olla sen lajikumppani.

Myös lukemattomia eläimiä löytyy jotka on hylätty pysyvästi 
ja ikuisesti tehdasvalmisteisiin metallihäkkeihin ja jotka eivät ikinä sieltä pääse pois. Älä sinä ole sellainen ihminen joka näin tekee.

10 Jos kuitenkin huomaat vastuutonta eläintenpitoa, tee eläinsuojeluilmoitus! Jos huomaat eläimen kaltoinkohtelua etkä tee eläinsuojeluilmoitusta, olet yhtä paljon osallinen eläimen huonoon kohteluun kuin tekijäkin. Voit tehdä eläinsuojeluilmoituksen tässä. Kiireellisessä tapauksessa ota aina ensin yhteys alueesi eläinsuojeluvalvojaan tai poliisiin.

11. Jos eläimeen sitoutuminen vuosikausiksi, joskus vuosikymmeniksi tuntuu poissuljetulta vaihtoehdolta voit osallistua erinomaisesti tarjoamalla eläimelle sijaiskodin. Lukemattomat eläimet kaipaavat tilapäiskotia josta hyötyy sekä eläin että ihminen; sinä saat eläimeltä välittämistä, stressinpoistoa ja eläin saa sinulta mukavan kodin ja ruokaa mahan täydeltä. Sijaiskotivaihtoehtoja tarjoaa usea taho, googleta "sijaiskoti eläimelle/kissalle/jne."


12. Siivoa kaapit ja kerää vanhat pyyhkeet, lakanat ja krääsät paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle. Lahjoituksesi otetaan vastaan tosi tarpeeseen. 

13. Osallistu kuntasi eläinsuojelutyöhön. Eläimistä huolehtivia käsipareja ei ole koskaan tarpeeksi, apuasi kaivataan kipeasti.

14. Voit vaikuttaa myös muin tavoin, jätä nimesi adresseihin jossa ajetaan eläinten asiaa. Käytä eläinystävällisiä tuotteita. Tarkista ovatko kosmetiikkasi ja muut kotona käyttämäsi tuotteet eläintestattuja. Koe-eläimiä on yhä suuret määrät kokemassa suuria tuskia ja kipuja, ei siksi etteikö muuta vaihtoehtoa ole vaan siksi että koe-eläinten käyttö on edelleen hyvin paljon halvempaa kuin jo olemassaolevien vaihtoehtoisten menetelmien käyttö!

15. Ota selvää miten voit auttaa jos näet loukkaantuneen eläimen. Jos näet maantiellä vapaana juoksentelevan koiran, nappaa se kiinni ennen kuin ehtii aiheutua auto-onnettomuus ja ota yhteyttä kuntasi eläinsuojaan.
Tutustu tähän sivustoon selvittääkseni mitä tehdä jos löydät loukkaantuneen eläimen.

Neuvo lapsia olemaan koskematta luonnonvaraisiin eläimiin.
Opeta myös lapsille elämän arvo.

Loukkaantuneesta eläimestä voit myös keskustella palokunnan kanssa. Ei ole pitkää aikaa siitä kun kutsuin palokunnan nostamaan pesäänsä sieltä pudonneen kyyhkyn. Suorittivat tehtävän mieluusti ja soittajalle sekä palomiehelle tuli molemmille hyvä mieli. Ja myös pululle epäilemättä.

16. Tiedon levittäminen on myös erittäin konkreettinen keino jolla voit vaikuttaa eläinten hyvinvointiin. Meistä jokainen tuntee ihmisiä jotka ostavat tehotuotettuja munia, käyttävät paljon kidutettua broilerinlihaa, silittelevät hyvää tarkoittavasti emon hetkeksi jättämää kaninpoikasta jota luulevat hylätyksi mitä se ei todellakaan ole johtaen siihen että emo pahimmassa tapauksessa hylkää poikasen jne.

Ei kukaan lähimmäisistämme varmasti ole paha ihminen vaan kyse on tietämättömyydestä. Levitä sanaa, printtaa tietoja lähimmäisillesi ellei keskustelu heitä tavoita. Auton penkiltä löydetty eläinten auttamisesta kertova A4:nen saattaa avartaa konservatiivisemmankin perheenisän mielen tämän odottaessaan autossa naisväkeä kaupasta.

Kun ihmiselle antaa tilaisuuden olla hyvä on hän useammin hyvä. Levitä sitä mahdollisuutta!

17. Lahjoitukset. 

Ikävä kyllä eläimet ovat aina viimeinen taho jolle rahaa lahjoitetaan.

Vaikka ihminenkin on vain eläin lukemattomien eläinlajien joukossa, tuppaavat häneltä
muut lajit unohtumaan oman lajin ollessa prioriteetti nro. 1. Ei etteivätkö lastensairaalat ja kriisipisteet tarvitsisi rahaa mutta sitä ne kyllä taatusti saavatkin runsain mitoin enemmän kuin eläimet. Lahjoitustahoja on runsaasti; etsi netistä.

Paikallinen eläinsuojeluyhdistyksesi ottaa myös lahjoituksia vastaan.

*

Muista että SINÄ vaikutat, sinulla on hallussasi suuri voima ja voit tahdollasi
vaikuttaa uskomattoman moneen asiaan eläinten hyväksi.

Voit vaikuttaa aivan arkisilla valinnoilla, pienikin teko on oikea teko.

Tapa irrottaa säilyketökin kansi. Tapa pysähtyä autolla jos näkee tienpenkalla
eläimen joka näyttää jääneen juuri auton alle. Tapa ostaa kaupassa edes joskus,
vaikka kerran kuussa luomulihaa tai munia. Tai nosta vaikka komea kastemato
sadesäällä keskeltä tieltä turvaan.

Edes yhden kerran.

4 kommenttia:

  1. Niin suloisia kuvia! Suosikkejani ovat ketunpoikaset ja tuo pikkuruinen kenguru. :-)

    Postaus oli hyvä herätys, koska nykyään tulee ajateltua omia tottumuksia lähinnä ympäristön ja vastaavien asioiden kannalta, mutta eläimet tuppaavat unohtumaan ihan kokonaan. Vapaiden kanojen munia olen ostanut jo pitkään, ja ruokavaliokin on ollut aika kasvispainotteinen. Mutta noita metallitölkkejä en ole edes tullut ajatelleeksi, hui sentään. Erityisesti Intiassa, jossa kaikki jätteet (lasitavaraa myöten!) heitetään samaan pussiin, ja koirat ja muut eläimet käyvät syömässä roskakasoista, vaara on edemmän kuin todellinen. Juuri äsken näin, kun yksi koira seurasi roskakärryä huuliaan lipoen, ja tuntuu aika karmealta ajatella, miten paljon lasia, metallia, muovia ja muuta vaarallista jätettä kuorma todennäköisesti sisältää.

    Sijaiskodin tarjoaminen, lahjoitukset ja eläinsuojelutyöhön osallistuminen olivat ihania vinkkejä, jotka pitää todellakin laittaa tulevaisuuden varalle muistiin.

    VastaaPoista
  2. Ihanan hellyttäviä kuvia! En syö lihaa ja käytyäni joitakin vuosia sitten tehokanalassa vierailulla lopetin ensin munansyönnin,mutta nykyään ostan luomu-ja vapaiden kanojen munia.Ihanan Bambi-koirani olen adoptoinut kodittomille koirille ja kissoille kotia etsivän yhdtyksen kautta,ja joka päivä iloitsen sen seurasta:)

    VastaaPoista
  3. Hippu: eivätkö olekin! Kenguru on myös yksi mun suosikeistani ja erityisesti nuo siilit! En kestä :)

    Joskus viime vuoden puolella tuli telkkarista dokumentti joka kertoi kaatopaikkojen eläimistä. Siinä kuvattiin paljon verkkopäisiä lintuja ja tölkkeihin jämähtäneitä eläintenraatoja :( Harmittaa kun en muista mitä kaikkea muuta siinä valistettiin heittämästä kaatikselle. No, tuon ohjelman jälkeen ei ole yksikään metallipurkki jäänyt enää itseltäni puoliavoimeksi eikä hedelmäpussi leikkaamatta roskiin.

    Yelian: sinä elätkin todella kadehdittavan eettistä elämää mitä tulee ruokavalioon! Kunpa mahdollisimman moni ottaisi sinusta oppia... Itsekin käytän vielä esim. maitotuotteita, parantamisen varaa kyllä olisi.

    VastaaPoista
  4. Heippa. Hyvää tekstiä. Asun maalla ja näen tuotantoeläinten oloja melkein päivittäin. Joidenkin eläinten olot ovat ikäviä, mutta joidenkin ei. Siksi esittäisin listaan lisäystä: äänestäkää eu-vaaleissa ja eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka ajaa pientilallisten mahdollisuuksia selvitä tuotannosta paremmin JA joka ajaa tilojen ja pienteurastajien suoraa ulosmyyntiä paremmaksi. Silloin sinulla on suurempi mahdollisuus tietää, mistä oloista eläin on tullut ja missä oloissa se on kasvanut. Tällä hetkellä esim. lähikananmunien myynti on tehty mahdottomaksi ja luomu-sertifikaatti kalliiksi ja hankalaksi. Suosikaa lähiruokaa ja pitäkää _tuottajan_ puolta. Tällä hetkellä kauppa vetää eniten välistä.

    Lisäksi EU ajaa pientiloja koko ajan ahtaammalle. Pientuottaminen on tehty hankalaksi ja kannattamattomaksi -> tuotanto keskittyy isoihin yksiköihin, joissa olot voivat parin työntekijän virheen takia romahtaa.

    Usein tilat ovat hyvin hoidettuja, mutta EU ja tuottajahinnat pakottavat pyörittämään toimintaa pienillä henkilökuntamäärillä, jolloin vaikka talon isännän sairastuminen mt-ongelmiin vaarantaa 300 sian hengen siinä, missä aiemmin se olisi vaarantanut vain 80 sian hengen.

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi ❤️