lauantai 12. tammikuuta 2013

Wanhoja uutisia 1700- ja 1800-luvuilta


Netti toimii jälleen ja olen löytänyt uuden jännän mielenkiinnonkohteen jossa olen pyörinyt silmät kiiluen välillä nauraa höristen, välillä päätä pudistaen ja välillä tuskaisena koska tiedän etten saa mistään asiaan liittyviä lisätietoja. 


  Löytämäni jännä paikka on Google news. Se on eräs googlen monista palveluista josta voi löytää to-del-la vanhoja sanomalehtiä kokonaisuudessaan. Olen haltioissani lueskellut tänään lehtiä esimerkiksi 1700- ja 1800-luvuilta ja voin kertoa että niistä löytyy tosi kummaa kamaa.
Esimerkiksi "Avioituneet"-ilmoitukset.

Huomasin että varsinkin 1800-luvun alussa morsio on ollut usein vain 15-16 vuotias ja nykyajasta poiketen ilmoituksissa kerrotaan huvittavasti myös tarjoamuksista tähän tyyliin:

"Kunnianarvoisa neiti Agatha Clegg 16-vuotta nai tänään Arvoisan Ruorimies William Jonesin morsiamen isän läsnäollessa. Tarjottiin erinomaista kuorrutekakkua josta puhutaan vielä kauan. Myös erinomaista viiniä oli niinmyöten tarjolla."

tai

"Kunnianarvoisa Neiti Naylor 15-vuotta nai tänään kunnianarvoisan Herra Alexander Scottin. Morsiamen perhe oli koolla tilaisuudessa. Tarjottiin mainio pitopöytä, tarjottu valkoinen brandy oli erityisen laadukasta."

Voihan se olla että tuossa lukemassani lehdessä oli töissä harvinaislaatuinen herkkusuutoimittaja, mene ja tiedä. Jotenkin ihanaa lukea noista tarjoamuksista aivan erikseen. On siellä häissä herkuteltu parisataa vuotta sitten. Voi kun pääsisi aikakoneella kärpäseksi kattoon.

Nyt kun morsioista oli muutenkin puhetta niin ymppään tämän löytämäni jutun tähän. Kiinnostava fakta on että tämä löytyi tasan 100 vuotta vanhasta lehdestä sillä päiväys oli 12.1.1913.

Mitäköhän tässäkin on taustoilla? Rikkaan maanomistajan nuorta 16-vuotiasta morsiota joka oli ollut naimisissa vain 4 kuukautta ammuttiin päähän kotonaan farmilla.

Aviomies oli tullut kotiin juuri ampujan karattua, pyssy löytyi vielä lämpimänä lattialta. Teinimorsio ehti kuiskata vain "mies teki sen!" ennen kuin pyörtyi.

Lopuksi kerrotaan pahaenteisesti "Rouva Hoover saattaa toipua."
Mahtoikohan hän selvitä?

Toisellekin morsiamelle kävi huonosti."10.7 1821 allekirjoittanut Ann Hazell nai Thomas Matthews juniorin, vihkimisen toimitti pastori Gibson ja he elivät yhdessä kunnes Matthew päätti hylätä minut ja kaksi yhteistä tytärtämme ja syyllistyi kaksinnaimiseen naimalla marraskuussa 1828 Ann Chandlerin. Tästä rikoksesta mainittu Thomas Matthews on asetetty syytteeseen."

Rouva Matthews jatkaa kertomalla että hän on hakenut tämän vuoksi avioeroa. 
Ilmeisesti julkinen ilmoitus lehdessä kuului ajan avioerotoimenpiteisiin. 
Aikamoinen ketku tuo mies.

Lehdissä oli myös hauskoja mainoksia.  
Siinä missä myyntipalstalla on nykyään autoja, 
myytiin ennen purjeveneitä.


Tässä myydään 90 tonnista ruotsalaista kuunaria 
"William & Elizaa" ja 180 tonnista "Mary & Elizaa."


Olisi ollut hauska matkustaa 
"Timantissa" tai "Orozimbossa."

Hätkähdyttävimpiinkin mainoksiin törmäsin.Näitä oli todella, todella paljon. Siinä missä moniin ilmoituksiin ja mainoksiin oli hauska suhtautua huumorilla, olivat nämä tällaiset aika sokeeraavia ihan jo siksikin koska muut artikkelit ja ilmoitukset olivat niin korrekteja ja sivistyneitä.

Tässä suoraan yksityiskuunarilta myydään fiksu 16-vuotias orjapoju jota on aikaisemmin käytetty maatöihin. Myydään myös 28-vuotias orja jolla 5-vuotias poika ja kaksivuotias tyttö. 
Myydään nykypäivän lemmikki-ilmoituksista tutuin termein "pysyvään kotiin."Tämä "myydään pysyvään kotiin" taisi selvästi olla "kunnianarvoisen" ja "hyvän" orjakauppiaan tunnusmerkki vähän sellaisin vivahtein että ei tässä mitään raakalaisia olla kun orjani myyn vain hyvään ja pysyvään kotiin!!

On siinä itsepetosta...

Ilmeisesti kauppatavara ei kuitenkaan aina saanut "hyvää kotia" sillä lehdet suorastaan pursuivat ilmoituksia karanneista orjista joiden kiinniottamisesta maksettiin erisuuruisia palkkioita.


"Tumma, 16-vuotias mulattityttö Ann karannut. 
157cm, paksut huulet, miellyttävä ruumiinrakenne. 
Tavallisimmin kampaa villansa (hiukset!) palmikolle. 
Karatessa päälla uusi Ticklenburgin puuvillainen hihaton 
alusmekko jonka saumoja ei käännetty, puolipitoinen 
harmaa päällysmekko jossa osaksi helmi- ja osaksi 
metallinappeja, karkeapuuvillainen essu jossa kaulus, 
hyvät puuvillasukat, puolipidetyt kengät ja kuvioitu 
nenäliina jota pitää päähineenä jossa on reikä jonka 
ilmeisesti siihen on rotta purrut. 
Kukatahansa joka nappaa tytön Baltimoren 
lähialueilla saakoon viisi dollaria, 
16 mailin päästä kymmenen dollaria ja 
kaikki kohtuulliset lisäkulut maksetaan. 
Kaikkia henkilöitä varoitetaan avustamasta tyttöä rangaistuksen uhalla."

Tästä tytöstä tarjottiin maksimissaan kymmenen dollaria joka on nykyrahassa 130 euroa. Tuolloin sillä rahalla oli kyllä enemmän ostovoimaakin. Mahdottomia summia ei kuitenkaan karanneista orjanaisista maksettu. Orjamiehistä maksetut palautusrahat ovatkin sitten suurempia sillä miehiä käytettiin maataloustyökoneina jotka jaksoivat ankaraa fyysistä puurtamista paremmin kuin naiset. 


Suurin silmiini osunut löytöpalkkio oli nykyrahassa vähän vajaa 2000 euroa. 
Siinä karannut orja oli 17-vuotias poika, omistajansa monitoimikone monituisissa ulkotöissä joka oli myös "sivisykseen" koulutettu eli monintavoin arvokas. On myös mahdollista että tämän hintaluokan orja oli myös isäntänsä äpärälapsi. Tämä löytöpalkkio oli kuitenkin harvinaisen suuri.

Yleensä palautetuista orjista ei maksettu kovin suuria summia koska ellei kyseessä ollut alunperinkin jostain syystä erittäin arvokas orja, katsottiin karkaaminen erittäin negatiiviseksi seikaksi ja orja tapettiin palautuksen jälkeen. Karatessaan kuolleeksi julistetusta orjasta ei kannata maksaa maltaita mutta kunnian takia ja esimerkin takia piti karannut orja saada takaisin tapettavaksi.

On myös huomioitava että käytännössä jokaisen tällaisen ilmoituksen takaa löytyy vakavaa kaltoinkohtelua, yhteiskunnassa jossa orjuus oli laillinen elinkeino, ei juuri ollut paikkaa karanneelle orjalle. Ei ollut paikkaa minne karata. Niinpä "kodista" paettiin vain äärimmäisen hädän alla. Karkaamisen taustalta löytyi raiskauksia, pahinpitelyä, silpomista, you name it. Orjalla ei ollut oikeuksia. Orjia myytiin samalla osastolla kuin viljaa, hepeniä, päänsärkypulvereita ja omenoita.


1800-luvun alun lehdissä oli myös useita 
pikkuilmoituksia joiden sisältö meni suunnilleen näin:

"VELKOJILLENI! 
Yritän kunnianarvoisesti 
maksaa niin pian kuin voin! 
Olen keskustellut pankinjohtajani kanssa ja 
saan ehkä huomattavan lainan. 
Pyydän kärsivällisyyttä. 
Nöyrimmin Herra Sejase."

"IMETTÄJÄ haluaa paikan! 
Pystyn tuottamaan runsaasti korkealuokkaista
 rasvaista maitoa ravitsemaan lastanne. 
Oma lapseni kuoli joten maidolle ei ole kilpailijaa. 
Tiedustelkaa ystävällisesti osoitetietoja toimistosta."

"KOTIOPETTAJATARTA etsitään.
Keskustassa asuva herrasmies toivoo 
saavansa palvelukseen Ladyn joka on 
sovelias opettamaan ranskaa, Englantia 
sekä kaikkia sivistyneen naisen koulutukseen liittyviä taitolajeja.

Nyt kun tuon arkiston löysin tulen palaamaan sinne vielä monta kertaa. En edes vielä päässyt 1900-luvulle saatika 60-70-lukujen lehtiin joiden parissa on varmasti yhtä hauskaa!

10 kommenttia:

 1. Huh! Luin tätä aluksi kovin mielissäni, mutta kyllä nuo orjailmoitukset saivat vähän mielen mustaksi :( Mielenkiintoista luettavaa kyllä, mutta surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun ei varmaan kannata lukea kirjaa "Juuret". :/

   Itselle jäi pahat traumat ja silti se on pakko lukea joka vuosi uudelleen ja sitten vollottaa :(

   Poista
 2. Minäkin olen viettäyt yön tai pari vanhojen suomalaisten ja australialaisten 1800-luvun sanomalehtien parissa, erittäin mielenkiintoista ja koukuttavaa! Jotenkin niiden kautta pääsee niin hyvin selville aikakauden ja kaupunkien arkielämästä, kun siihen aikaan lähes kaikki hiemankin virallinen kommunikointi tapahtui lehtien sivuilla ja monet tavalliset ihmiset ilmoittelivat asioistaan tai kommentoivat tapahtumia lehdissä.

  Nuo orjailmoitukset ovat kauheita: jotenkin varsinkin tuo 'slave for life' tuntuu niin hirvittävän surkealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan, äärimäisen mielenkiintoista, jälleen on hauska kuulla että on muitakin joiden mielestä tällainen harrastelu ei ole kummallista vaan mielenkiintoista niin monella eri tavalla ja aikalaisen elämään pääsee käsiksi ihan eri tavalla.

   Poista
 3. Hei kuulostaa ihan mahdottoman mielenkiintoiselta tuo Google news. Kiitos vinkistä, vaikka pahaa pelkään, että jumitun tähän koneelle tuon sivuston takia vieläkin pahemmin. :-D

  Tuo imettäjä-ilmoitus oli kyllä kaiken omituisuuden huippu. Kuvittelepa tuollainen ilmoitus vaikka nykypäivän Hesariin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitanpä tähän suoran linkin tuonne uutisarkistoon, eli http://news.google.com/newspapers

   Sitä on googlen kautta melkein mahdoton löytää.

   Jäin muuten myös miettimään että miksiköhän tuollaisia mainoksia ei oikeasti ole enää. Kyllähän nyt varmaan oikea rintamaito on terveellisempää kuin vastike.

   Mutta taitaa nykynaiselle olla traumatisoivaa oman lapsen kuoleman jälkeen tarjota rintamaitoa toisen ihmisen vauvalle jota ei edes saa pitää... Ennen oltiin niin kovia ja elämään suhtauduttiin ronskisti. Oli varmaan pakko.

   Poista
 4. Kyllä tympii noitten orjajuttujen lukeminen :-( Maailmanhistorian harrastaminen auttaa tuskaan edes hieman sikäli että hyvin monessa maassa ja monena aikakautena orjien asema on ollut jopa parempi kuin köyhän vapaan ihmisen. Amerikan mantereella ja Karibianmerellä eurooppalaisten siirtolaisten pitämien orjien asema on ollut hirveintä äärilaitaa.

  Noista "hääuutisista", luulenpa, ettei toimittajia ole ollut paikalla vaan häitten jälkeen on ollut asiankuuluvaa että joku lähiomainen kirjoittaa pienen uutisen häistä ja lähettää lehteen. Tällaiset jutut lisäävät tunnetusti lukijoitten kiinnostusta paikallislehteä kohtaan, joten lehden kannattaa niitä julkaista ilmaiseksi (tai vieläkin edullisempaa, panna lukijat täyttämään ilman palkkiota lehteä toimittajien puolesta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäniin. Omalle itselle ei tee hyvää lukea alaan liittyvää kirjallisuutta mutta silti aiheen pariin aina joskus eksyn.

   Noita lehtiä lukiessa se vain oli erityisen räikeää kun kaikki muut osat lehdestä oli niin korrektia ja tosiaankin sivistyneen oloisesti kirjoitettua ja tulee tunne että jumpe kun ennen ihmiset olivat oikeasti kohteliaita ja korrekteja ja sitten silmiin hyppää tuollainen kamala orjailmoitus joka muistuttaa että mitä siellä pinnallisen kohteliaisuuden alla oli oikeasti.

   Kiitos tuosta hääuutisinfosta, enpä ajatellutkaan asiaa noin mutta tuo käy kyllä ehdottomasti järkeen. Hauska tapa! Olisipa nykylehdissäkin noin ;)

   Poista
 5. No nytpäs mielenkiintoisen blogin löysin - tai ennemminkin kommenttisi, jota lähdin seuraamaan. Jonkin verran tässä jo lueskelin ja palailen taas lukemaan kunhan ensin hieman käyn raitista ilmaan haukkaamassa... Käynpä ensin osallistumassa arvontaasi kuitenkin.

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi ❤️