torstai 10. huhtikuuta 2014

Hidasta myrkkyä


Jostain syystä tämä hiusteema tässä blogissa ei ota päättyäkseen. Jatketaan siis sillä mikä suorastaan haluaa tulla kirjoitetuksi. (Osa tämän kirjoituksen kuvista on piilotettu nappien alle graafisen sisältönsä vuoksi.)

Olen aina ihaillut punaisia hiuksia. Kaikensävyisiä punaisia hiuksia. Sitä en tiedä mistä tämä fiksauma on alkanut mutta näin se on. Ehkä kaikki alkoi Pienen merenneidon Arielista mutta kuka tietää eikä sillä ole niin väliäkään. Omissa hiuksissani on ilokseni aavistus punaista, parhaiten se näkyy auringonpaisteessa mutta joskus myös sähkövaloissa pienenä oranssina hehkuna tämän maantienvärin joukossa mutta tarpeeksi sitä ei punaisenhimooni ole. Värjäsinkin hiuksiani ensimmäisen kerran 12-vuotiaana kevytvärillä joka oli aivan upeaa, ensimmäisen kerran näytin siltä millainen tunsin henkisesti olevani. Punahiuksinen!

 Minä seurakunnan leirin valvojana noin 15 vuotta sitten.

Kauaa ei kevytsävy kelvannut vaan otin askeleen kohti kestovärejä, mitä tummempaa kuparia ja verenpunaa, sen parempi. Lähes parikymppiseksi saakka jaksoin kuukausi tolkulla lääppiä päähäni punaista lientä saavuttaakseni ihanat Ariel-kutrit mutta aivan auvoa kaikki ei ollut. Ongelmakseni
nousi ikuinen juurikasvu ja sen värjäys. Vaaleaa hiusta tuli esiin jo runsaan viikon päästä edellisestä värjäyksestä, punainen väri haalistui myös nopeasti eikä väri ollut enää hetki värjäyksen jälkeen yhtä kaunis. Minuun iski myös tunne siitä että tahdoin olla vuosikausien jälkeen täysin luonnollinen ja elää mahdollisimman luonnollisesti. Hylkäsin hiusten värjäyksen, meikin, lopetin alkoholinkin käytön muutamiksi vuosiksi (vaikka en muutenkaan pahemmin juonut) ja elin luomuelämää.

Hiustenvärjäykseni oli päättynyt mutta kaiho punaisia hiuksia kohtaan jäi elämään. Vuodet kuluivat ja aloin hyväksyä että kaikkea (tummanpunaisia hiuksia) en voi saada mutta lopullinen kuolinisku värjäyskaipuulle tuli muuan musiikkitapahtumassa.

 Leirin leikkejä... Lempisävyni oli tumma mahonginpunainen

Kyse oli Vantaan Ankkarockista jonne lähdimme pyörähtämään ystäväni kanssa. Kyse oli ihan muutaman tunnin piipahduksesta ja siellä otin halvan hennatatuoinnin solisluuni päälle. Hennatatskat olivat minulle tuttuja, olinhan tehnyt niitä kotona itselleni useasti sekoittamalla hennakasvijauhetta sitruunamehuun ja levittämällä massaa kuvioiksi iholle. Iholle jää muutamaksi viikoksi oranssihko kuvio joka aikanaan haalistuu pois.

Muistan että festarikojun ulkopuolella oli hyvin pitkä jono ja jonossa oli paljon nuoria ja lapsia. Kojussa puuhaava pariskunta pursotti hennaa pokemonien ja delfiinien muotoihin ja uusia asiakkaita tuli jatkuvasti entisten tilalle. Siellä minäkin sain kiemurani.

Festarikäyntiä seuraavana päivänä kaunis hennatatuointini alkoi oireilla tosi oudosti.

Iho hennauksen ympäriltä muuttui kirkkaanpunaiseksi. Kun festarireissusta oli kaksi päivää, nousi ihoni hennatatuoinnin päältä kuplille kuin hapon tai kiehuvan veden jäljiltä. Kolmantena päivänä hennatatuointia ei enää näkynyt. Sen tilalla oli mätivä, kupliva ja mustaa rupea ja verta puskeva leveä avohaava harmaata limaa reunoillaan. Kivut olivat valtavat. (Seuraavat kuvat eivät ole omasta hennatatuoinnistani mutta aivan vastaavista tapauksista.)
Asia lähti selviämään melko pian. Muistan miten järkyttynyt olin oman yleistietoni huonoudesta.

Selvisi että oli melko yleistä tietoa että hennatatuointeja markkinoilla ja tapahtumissa käyttävät yritykset käyttävät tuotteissaan poikkeuksetta ns. "mustaa hennaa" joka ei ole hennaa ollenkaan vaan PPD:tä sisältävää myrkyllistä kemikaaliseosta. Markkinamiehet käyttävät PPD:tä hennatatuoiden teossa sillä luonnonhenna ei jätä yhtä nopeaa ja voimakasta tulosta kuin kemikaali"henna" eikä heitä kiinnosta että tällaisen tilapäistatuoinnin ottaja altistuu loppuelämäkseen ppd:tä sisältäville tuotteille eivätkä he enää koskaan elämässään voi värjätä hiuksiaan riskeeraamatta henkeään.

PPD:n käyttö ihokosketuksessa olevien tuotteiden kanssa on kiellettyä mutta valvonta on vaikeaa ja väärinkäytöksiä tapahtuu jatkuvasti.

Olen onnekas että ajan kanssa kemikaalitatuointini parani eikä jättänyt jälkeensä edes arpea.

 Sen sijaan kannan nyt ikuisesti sisälläni kemikaalialtistusta. Minä joka olen ollut niin tyytyväinen siitä etten ole millekään allerginen.

Jos nyt värjäisin hiukseni, alkaisi päänahkani kuplia ja rupeutua samoin kuin hennatatuointini aikanaan ja näin kävisi jos olisin onnekas, pahimmassa tapauksessa kurkkuni turpoaisi umpeen ja kuolisin.

Miten tämä liittyy sitten moniin teihinkin jotka ettte ole haksahtaneet ottamaan vääränlaista hennatatuointia ja miten tämä liittyy mitenkään hiusten värjäämiseen? Kohta kerron sillä huomasin että suomeksi löytyy aiheesta melko puutteellisesti tietoa vaikka kyse on todella tärkeästä asiasta.

Hennatatuointini myrkyllinen aine PPD on koko nimeltään parafenyleenidiamiini. Sitä käytetään hiusväreissä kiinnitysaineena. Juuri PPD on kemikaali joka saa värin kiinnittymään hiukseen, se on halpa ja tehokas valmiste ja erittäin voimakas karsinogeeni. Suomessa PPD oli kielletty ennen eu:ta kuten olivat myös atsovärit ja moni muu haitallinen aine jotka ovat kiemurrelleet takaisin koloistaan ihmisten terveyttä tuhoamaan.

PPD on siis myrkky.

Mitä tummempi on käyttämäsi hiusväri, sen enemmän siinä on mukana PPD:tä. Musta on ihmiselle haitallisin väri, tummanruskea, tummanpunainen ja niin edespäin käytännössä yhtä haitallisia.

Yksi värjäyskerta PPD:tä sisältävällä hiusvärillä tuskin aiheuttaa terveysongelmia, Eikä kaksikaan. Käyttöä saa kestää vuosia. Joka värjäyskerralla käyttäjä altistuu PPD:lle aivan hieman, hieman enemmän kuin edellisellä kerralla. Kerta toisensa jälkeen altistus jatkuu. Sitten eräänä värjäyskertana päänahka kirvelee, polttaa, nousee vesikelloille ja silloin henkilö tietää, lopullinen altistus on syntynyt. Hiuksia ei enää koskaan voi värjätä.

Armollista asiassa on se että hiusvärien kanssa tämä prosessi vie vuosia eikä se ole yhtä välitön kuin niinsanotun mustan hennan kanssa. Se silti tapahtuu, jossain vaiheessa lievempänä tai suurempana jokaiselle joka on käyttänyt ppd:tä sisältäviä aineita tarpeeksi kauan. Jos olet parikymppinen, tämä ehkä tapahtuu sinulle vasta kun olet 70-vuotias harmaita hiuksia värjäävä eläkeläinen tai sitten se tapahtuu huomenna. Mutta se tapahtuu yhtä kaikki ja sen jälkeen seuraa ikuinen nollatoleranssi kaikkea sellaista kohtaan joka sisältää PPD:tä ja niiden tuotteiden kirjo on laaja.

PPD:n toksisen vaikutuksen täystehoon siis todellakin saattaa mennä toiselta viisi, toiselta neljäkymmentä vuotta mutta jossain vaiheessa oireet alkavat ja jos oireet alkavat lievinä on onnekas.

Toisinkin voi käydä kuten kävi näille naisille. He kuolivat.

Lievemmistä kokemuksista hiusvärien kanssa voit lukeä tästä, tästä, tästä, vielä tästäkin, ja tästä...

Tässä artikkelissa todetaan miten allergia- ja astmayhdistys saa vuosittain puolisen tuhatta puhelua pelkästään koskien hiusväriallergiareaktioita.

Näiden lisäksi suosittelen lämpimasti lukemaan Bonnien kertomuksen. Myös sympaattinen Hupsistarallaa-blogisti joutui leikkaamaan
hiuksensa pois mahdollisen PPD:n aiheuttaman hiusväriallergian vuoksi.

Miten sitten voi olla mahdollista että
kaikkein tunnetuimmat hiusvärivalmistajat
käyttävät selvää myrkkyä tuotteissaan ja
miten voi olla mahdollista etteivät he joudu vastuuseen myymistään tuotteista jotka
altistavat jokaisen käyttäjänsä haitalliselle, karsinogeeniselle kemikaalille?

He eivät joudu asiasta vastuuseen yksinkertaisesti siksi että he vapauttavat itsensä vastuusta painamalla pakkausten pohjiin pienen präntin varoituskolmion ja tuoteselosteisiin ohjeen allergiatestin suorittamiseen.

Allergiatestissä ohjeistetaan käyttäjää laittamaan iholle tipan verran tuotetta ja odottamaan hetken, ellei reaktiota synny on tuote "turvallinen." Allergiatesti vain on yhtä tyhjän kanssa sillä altistus syntyy vuosien tai vuosikymmenten aikana, ei kertakäytöstä eikä kertaluonteinen allergiatesti hyödytä ketään.

Ihotautilääkärit itseasiassa neuvovat ettei kukaan tekisi tätä kotitestiä sillä testissä tietentahtoen altistetaan henkilö aineelle joka vain lisää alttiutta saada reaktio väriaineesta seuraavalla värjäyskerralla.

Kun kunnollinen altistus on syntynyt, ei enää riitä että välttelee hiusvärejä. PPD kun on kemikaali jota käytetään hiusvärien lisäksi myös monissa muissa tuotteissa. Altistuksen jälkeen saat olla lopun ikääsi varuillasi mm. mustien vaatteiden, paperin musteen ja kumituotteiden kanssa.
 
PPD:tä sisältävät kauneudenhoitotuotteet siis ovat hyvin ongelmallinen asia. Tässä on tuote joka on tutkitusti ihmiskeholle erittäin haitallinen ja joka on kuitenkin nykyään eu:ssa sallittu. PPD-tuotteiden ympärillä pyörii miljoonien bisnes sillä mitään yhtä tehokasta ja korvaavaa ainetta ei ole vielä kehitelty. Asiaa koetetaan kierrellä toteamalla että PPD:n määriä hiusväreissä on vähennetty ja korvaavia tuotteita etsitään. Sen riskit ovat siis selvästi tiedossa mutta kuten eräs äsken lukemani kosmetiikkablogisti PPD:tä puolusteli toteamalla että nykymaailmassa nyt vaan on totuttava kemikaalialtistukseen koska kaikki muukin on myrkyllistä ja kaikesta muustakin voi tulla syöpä. Aivan hullu ajatus.

Tässä siis on tuote jonka tiedetään aiheuttavan pahimmassa tapauksessa kuolemaan päättyvän reaktion joka pitäisi hyväksyä koska moni muukin asia aiheuttaa kuolemaa. Olenko ainoa joka näkee tällaisen ajattelutavan älyttömyyden? Mieleeni nousevat keskiajan hienostonaiset jotka käyttivät puuterina lyijyvalkoista. Lyijyvalkoinen teki aatelisrouvien kasvot kauniiksi mutta nimensä mukaisesti lyijyä sisältävänä tuotteena se kerääntyi ihmiselimistöön PPD:n tyyliin kunnes ihminen lopulta sairastui peruuttamattomasti.

PPD:n tiedetään myös aiheuttavan neljää eri syöpää. Neljää - eri - syöpää.

Ja mieti; jos hiusväri on päässä 45 minuuttia joka kuukausi merkitsee se lähes kymmenen tunnin vuosittaista altistusta. Keho ei välitä tuleeko tuo altistus yhtenä kertana vai kuukausittaisina tippoina.

Viiden vuoden harmaiden hiusten peittäminen hiusvärillä merkitsee 50 tunnin altistusta, kymmenen vuoden värjäys sadan tunnin altistusta ja niin edelleen... Kehomme ovat nykymaailman kemikaalikuormituksessa todella kovilla. Onko ihme että jossain vaiheessa meistä jokainen tuppaa sairastumaan? Eikä tuota riskiä kannattaisi toimillaan ennemmin pyrkiä pienentämään eikä lisäämään?

Haluan myös korostaa sitä ettei kannata tuudittautua ajattelemaan etten minä varmaankaan allergisoidu sillä en ole allergisoituvaa tyyppiä. En minäkään ole, kyse ei olekaan mistään tavallisesta allergisoitumisesta vaan siitä että keho imee itseensä myrkkyä. Oikeaa, ehtaa myrkkyä. Olemme biologisia olentoja, lihaa ja verta. On rajansa miten paljon kehomme sietää myrkytystä. Rajat tulevat vastaan jokaisen kohdalla.

Tämä on kovaa puhetta kaikkien kampaajien elinkeinoja vastaan. Ensin liputan pitkien hiusten puolesta ja nyt vielä kovistelen värjäämisestäkin, olen todella pahoillani!


Hiusten pituusmieltymykselleni en mitään mahda mutta onhan onneksi edelleen vaihtoehtoisia hiustenvärjäysmenetelmiä. Kaikki hiusten värjäys ei vaadi PPD-värejä. Punaiset ja tummahkot hiukset voi saavuttaa luonnonhennalla joka on myrkytön kasviväri. On olemassa myös suoravärejä ja vaaleissa hiusväreissä jotka perustuvat vetyperoksidiin, PPD:tä ei ole. Värjääjät, toivoa ei siis ole menetetty.

Välittömään hysteriaan ei ole aihetta.
 Jos värjäät hiuksiasi tummalla värillä (joka siis sisältää aina PPD:tä) etkä ole saanut mitään reaktioita tähän saakka, tuskin olet eräs niistä joille lopullinen reaktio käy kohtalokkaaksi.

Mutta tiedä että jonain päivänä kun värjätessä tunnet kirvelyä tai polttelua, ei edessäsi ole enää loputtomia hiustenvärjäysvuosia vaan elimistö se vain ilmoittelee että PPD:tä on kertynyt kehoon riittämiin ja hommalle olisi aika laittaa piste

Levittäkää myös sanaa tuntemillenne nuorille ja vanhemmillekin etteivät ikinä koskaan milloinkaan ottaisi minkäänlaista mustaa hennatatuointia. Musta hennatatuointi tuo aina isoja ongelmia ja ikuisen altistuksen.

Mustia hennatatuointeja tarjotaan laajasti erilaisilla kesätapahtumilla tai ulkomaiden lomakohteissa. Niitä ei saa ottaa! On olemassa myös vaarattomia luonnonhennatatuointeja mutta niistä iholle jäävä jälki on oranssi tai punainen ei milloinkaan musta. On paras vältellä kaikenlaisia tilapäistatuointeja sillä kertakokeilulla hankkii itselleen elinikäisen haitan ja monesti myös kosmeettisia vaurioita. Vaikka allergiareaktiota ihon
vaurioineen ei tulisi, on altistus silti syntynyt. Ja miettikää että noita tatuointeja tehdään lapsille!

Suosittelen vahvasti että jos tulevana kesänä törmäätte jossakin tapahtumassa kojuun jossa käytetään mustaa hennaa, teette siitä ilmoituksen. Mustan hennan käyttö iholle laitettavissa aineissa on ehdottoman kiellettyä (hiusvärit ovat kiintoisa poikkeus) ja aiheuttavat sen pysyvän haitan.

Nuokin lapset jotka ottivat pokemontatuointinsa samaan aikaan kun minä spiraalikuvioni, altistuivat PPD:lle ikuisiksi ajoiksi. Kun joku noista lapsista sitten värjää ensimmäisen kerran hiuksiaan, lähteekin päänahka kuoriutumaan pois ja pahimmassa tapauksessa jotain vielä pahempaa. Lisäksi lapsen iho on noin 16-vuotiaaksi saakka aikuisen ihoa huomattavasti ohuempi ja herkempi joten altistuksen määrä on vielä massiivisempi. Levittäkää sanaa mustasta hennasta.

PPD:n löydätte hiusväripakkauksista sanoilla "phenylenediamine" ja "toluene- 2,5-diamine." Nuo sanat eivät välttämättä ole omina itseinään vaan löytyvät usein sanojen sisältä. Mutta mikäli jonkin sanan sisällä siis ovat nuo kirjainyhdistelmät, ne ovat PPD:tä. (Suosittelen välttelemään myös aminophenoleita.)

Haluan kuitenkin painostaa että JOS tapaatte asiantuntevan, luotettavan yrittäjän joka tekee AITOhennaisia hennatatuointeja joiden jälki iholla on oranssi tai punainen, on tuote täysin turvallinen. Tässä blogissa näette esimerkkejä aidoista ja täysin turvallisista hennatatuoinneista.


Aivan lopuksi suosittelen tämän linkkipommituksen päätteeksi kemiantekniikan diplomi-insinöörin ja blogistin Anja Nystenin kirjoitusta PPD:stä jonka voit lukea tästä.

Toivottelen varovaisia hetkiä kauneudenhoitonne parissa.


82 kommenttia:

 1. Hui! Muistan lukeneeni naista hiusvarjayskuolemista ja tama kemikaalien laaja kayttö on kylla jarkyttavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On järkyttävää ja järkyttäväksi asian tekee se että ihmiset luottavat siihen että nämä tuotteet ovat ihan turvallisia. Luotetaan että viranomaistaho holhoaa ja niin ei tässä tapauksessa todellakaan ole.

   Poista
 2. Olen tyrmistynyt ja sanaton. Ihan kamalalta kuulostaa ja voimistaa yleistä kestoihmetystäni siitä miksi ihmeessä ihmiset ovat valmiita kärsimään jonkin niin väliaikaisen kuin ulkonäön takia (tai aiheuttamaan tuota kärsimystä rahan takia). Haluan näyttää tämän kirjoituksen eräälle hennatatuointeja tekevälle kaverilleni ja kysyä mitä ajatuksia kirjoituksesi hänessä herättää, uskon hänen kyllä käyttävän perinteistä luonnonhennaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varma että ystäväsi käyttää puhdasta luonnonhennaa jolla ei ole mitään tekemistä tämän ns. mustan hennan kanssa. On todella ikävää että ihana luonnollinen ja perinteinen henna jota on vaarattomasti käytetty kauneudenhoidossa vuosituhannet saa nyt tällaisten juttujen takia aivan turhaan huonon maineen! Minun pitääkin muuttaa tuota tekstiä sen verran että painotan että kaikki henna ei ole pahaa.

   Poista
 3. Tää oli kyllä paras kirjoitus tästä aiheesta minkä olen lukenut. En oo vuosiin värjännyt tukkaani, tosin silloin aiemmin vaalensin, mutta kamalia myrkkyjä ne on vaalennusaineekin. Tosta mustasta hennasta en tiennyt, täytyy jakaa asia kavereillekin. Kiitos tiedosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eivät ne vaalennusaineetkaan keholle hyvää varmasti tee. Itse kyllä laittelen vaaleita raitoja aina toisinaan mutta se kyllä painii eri luokassa kuin tummat hiusvärit. Jaa ihmeessä tietoa tuosta mustasta hennasta, jos markkinoilla tai vastaavassa tapahtumassa ottaa tilapäistatuoinnin eikä se ole mikään tarra vaan levitettävää tahnaa se on aina mustaa hennaa ja siitä tulee ihan aina ikuinen altistus ppd-yhdisteille.

   Poista
 4. Hyi hyi hyi! Pelkään ja inhoan yli kaiken paiseita ja vastaavia. Hennat ovat mulla ihan outo juttu, enkä ole koskaan niihin tutustunut sen enempiä. En ole tajunnut, että miksi tummat hiusvärit ovat pahimpia. Itse tykkään eniten oikein kirkkaanpunaisista hiuksista, mutta tässä iässä shokkivärit eivät tunnu enää omalta jutulta... Joo, eiköhän tää hiustenvärjääminen ollut taas tässä, vaikka nyt olenkin vain vaalentanut. Viime kerralla se haju kirveli niin hirveästi nenää ja silmiä, ja päätin, että en enää vaalenna. Jossain telkkariohjelmassa todettiin, että naisten pitäisi aina värjätä hiuksensa, koska muuten he ovat niin elottomia, ja minussa herää sellaisia kuunneltua aina kapinamieli, että perkele, minä en taatusti värjää :D

  Kiitos tästäkin kirjoituksesta. Sun kirjoitukset ovat aina mielenkiintoisia ja herättävät ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et halua vaalentamista hylätä niin se on värjäyskeinoista onneksi turvallisimpia. Jos nyt kemikaalit ikinä ovat turvallisia. Mutta sanotaan että paljon turvallisempi kuin ppd-värit. Itse riskeeraan ja laittelen raitoja hiuksiin aina muutaman kerran vuodessa.

   Ja minuakin nuo tyyli- ja ulkonäköpakot inhottavat! Kaikki ne artikkelit "Näiden vaatekappaleiden pitäisi löytyä jokaisen naisen vaatekaapista ja tämä on oikea meikki kolmekymppiselle!" herättävät minussa melkein raivoa koska ne antavat ymmärtää että ellei noudata sitä valmiin naisen geneeristä vaate- ja tyylimakua on täysin tyylitön... Aaarggggh! :D

   Poista
 5. Just tämän takia siirryin suora väreihin reilu 10 vuotta sitten. Onneksi olen myös luonnollinen porkkana niin värjäyksiäkään ei tartte tehdä kun pari kertaa vuodessa. .korostan siis omaa väriäni joko suora värillä tai sellaisella sävyttävällä shampoolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kivaa kuulla että joku käyttää suoravärejä aktiivikäytössä ja vielä ihanempaa että mun blogia lukee joku aito punahiuksinen henkilö... Iiihhhh... Kateellisuuden kihinää...

   Poista
 6. Millähän nimellä tuo parafenyleenidiamiini on Inci-listassa, eli siis siinä missä sisältö lukee latinaksi tms. salakielellä?

  Tämä oli hyvä kirjoitus. Ihmisten sokea luottaminen kauneustuotteisiin luultavasti johtuu vain tiedon puutteesta. On totta että tuntuu että kaikki maailmassa aiheuttaa syöpää, ja sille turtuu. Mutta kun kirjoitit tästä näin kattavasti, tajuaa sen miksi pitää varoa tuota PPD:tä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jossain hiusvärissä on minkään sanan sisällä tekstinpätkä "phenylenediamine" niin se on ppd:tä kuten myös "Toluene- 2,5-diamine"

   Myös aminophenoleita kannattaa vältellä.

   Noita tuoteselosteita on oikeastaan aivan turha lukea sillä tällä hetkellä ei ole mitään korvaavaa ainetta ppd:lle eli jos hiusvärissä on VÄRIÄ, siinä on myös ppd:tä. Ainoastaan jos tuotteessa lukee suoraväri, se on yleensä ppd-vapaa. Ja luonnonhenna myös.

   On tämä kauheaa kun tuntuu että kaikki sairastuttaa :) Mutta tämä ppd on sellainen supermyrkky jota todella, todella, todella kannattaa välttää.

   Poista
  2. Hei! Olipas mielenkiintoinen postaus! Mikä aine tuo aminophenol on? Itse värjään hiukseni tummanruskealla garnierin olia värillä, joka sisältää PPD:tä ja tätä tuntematonta aminoa?

   Poista
 7. Hei! Kiitos tästä infopaketista. Taidanpa pysyä kaukana tummista hiusväreistä. Osaatko sanoa mitään sävyteshampoosta? Olen kuullut että ne olisivat turvallisempia käyttää. Iloista pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavissa sävyteshampoot eivät ole sen terveellisempiä. Tuo vaarallinen kemikaali kun ei ole sitä väriä vaan nimenomaan se värin kiinnittäjä. Ja olipa shampoo tai varsinainen väri, niissä molemmissa on tehoaineena kiinnittäjä eli se ppd.

   Asia tietty riippuu sävyteshampoosta, voihan niitä olla myös suoraväripohjaisia tai jopa hennapohjaisia jotka ovat täysin turvallisia. Kannattaa katsoa tuoteselostelistaa onko siellä tekstinpätkiä joissa sanan sisällä lukee "phenylenediamine" tai "Toluene- 2,5-diamine." Ne ovat ppd:tä.

   Poista
  2. Siis valitettaVASTI, harmi kun näitä vastauksia ei voi muokata niin saisi kirjoitusvirheet pois :) Ja myös aivan ihanaa pääsiaisaikaa sinne!

   Poista
 8. Hennatatuoiden ongelmista oon kuullu puhuttavan, mutta mulla ei ollu aavistustakaan, että ne ovat noin pahoja. Kaverini kävi ulkomaanmatkalla jossain kojussa 'maalauttamassa' mustan kuvan ihoonsa, joka haihtui aika lailla kuukauden kuluessa. En vieläkään tiedä mitä ainetta siihen käyttivät, mutta se oli hieno kuva eikä aiheuttanut mitään ongelmia. Mustalle hennalle on siis ilmeisesti jotain vaihtoehtoja kuitenkin olemassa? Ja ainakin kaverillani oli näköjään onnea, ettei saanut myrkkyä ihollensa (tai oireita myrkystä..)
  Markettien kestovärit ovat muutenkin niin omituisia tuotteita, että itse oon värjänny hiuksia vaan suoraväreillä tai kampaajalla. Mä tosin haaveilisin vaaleista hiuksista, mutta punanen on ollu paljon helpommin toteutettavissa!
  Elizabeth I:n kohdalla puuterin haittavaikutukset näkyi ulos asti. Apuna siihen naaman punertamiseen käytettiin tietenkin lisää puuteria! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin suurella todennäköisyydella kaverillasi on ollut nimenomaan musta hennatatuointi, ainakin kuvailu kuulostaa nimenomaan siltä. Mustan hennatatuoinnin jälkeen ei aina tule näkyvää reaktiota mutta altistus on silti syntynyt.

   Tämä altistus tarkoittaa että vastaisuudessasi ystäväsi pitää olla erittäin, erittäin varovainen värjätessään hiuksiaan ja mikäli hän tuntee pienintäkään kirvelyä paanahassaan pitäisi aine pestä heti pois.

   Hän on nyt allergisoitunut ppd:lle eikä se altistus lähde pois mikäli kyse oli mustasta hennasta ja näin uskon sillä sille ei oikein ole korvaajaa (lukuunottamatta punaista hennaa mutta sen jättämä jälki taas on väriltään oranssi tai punainen.)

   Kiva että käytät suoravärejä, ne tosiaan ovat ihan turvallisia ja niistä tulee niin pirteitä sävyjäkin... Ikuisiahan ne eivät ole mutta niistä ei myöskään tule lopulta kuolemaan johtavaa myrkytystäkään :) Vaaleat hiukset voit joskus toteuttaa jos haluat sillä ne tosiaan ovat vetyperoksidipohjaisia vaikka ei sekään mikään terveysaine ole! :)

   Poista
  2. Kiitos, se on hyvä tietää. En olisi itse tullut ajatelleeksi! Kyseinen kaveri ei niinkään välitä hiusten värjäämisestä onneksi, mutta pitää sille mainita. Suoravärit on omiin hiuksiini ollut muutenkin aina paremmat, koska oma letti on ihan kuiva käppänä. Perusvärit kuivattaa entisestään, mutta suoravärien jälkeen hiukset on paljon paremmassa kunnossa. Kerran kokeilin blondeja, mutta mulla ainakin kellastuvat niin helposti, kun hiukseni värjäytyy vähän epätasaisesti (mikä johtuu varmaan värjääjästä.. :D). Mutta ehkä vielä toteutan ne uudelleen!

   Poista
 9. Moi! Nyt täytyy tulla jakamaan ilouutisia; Itse käytän Elumenin tuotteita, joissa _ei_ ole phenylendiaminia, tai muitakaan mainitsemiasi aineita. Ne ovatkin siis periaatteessa "suoravärejä" - mutta värjäystulos pysyy aivan uskomattoman pitkään hiuksissa! Väri pysyy paljon pitempään ja kirkkaampana, kuin missään kestovärissä, mitä olen kokeillut. Itse värjään kirkkaan punaiseksi, ja pitkäaikaisena punapäänä voin kertoa, ettei mikään muu väri ole vetänyt vertoja tämän värin syvyydelle ja kestolle, ja lisäksi sille hellävaraisuudelle. Voi hyvinkin mennä kaksi - kolmekin kuukautta niin, etten värjää kuin korkeintaan vähän juurta tuolla Elumenilla.

  Ainoa huono puoli on se, että tämä tarttuu huonosti täysin värjäämättömään tukkaan, eli juurikasvuun. Useamman värjäyskerran jälkeen alkaa kuitenkin tämäkin siinä pysyä. Itse kuitenkin teen vielä niin, että aina noin kolmen kuukauden välein värjään kestovärillä juurikasvun, jotta lopputulos on sitten taas pysyvämpi ja helpompi. Vaalennusaineilla tässäkin on helppo välttää PPD:tä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, tämä kommenttisi on jäänyt minulta huomaamatta. Mutta parempi vastata myöhään kun ei milloinkaan :) Elumen onkin tuttu tuote, toivottavasti siitä alettaisiin nyt puhua enemmän. Joskus kun selvittelin asiaa, elumenia sai ilmeisti vain kampaamoista ja aika kalliiksi tuli, saako sitä siis nyt myös kotivärjäykseen? Tuleeko tuote kalliiksi? Kiinnostava aihe.

   Poista
 10. Onko suoravärit siis vaarattomampia? Itse saan kesto-ym. Väreistä pään kirvelyä, pelottaa aina että tuleekin vakavampi reaktio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suoravärejä voi käyttää huoletta, niissä ei ole ppd:tä. Suosittelen vaihtamaan jo ne itselle muuten sopivat!

   Poista
  2. No kerropas nyt sitten miten siis saan turvallisesti tämän joka kuukausi harmaana pilkottavan juurikasvuni peittoon?? Mitä on luonnonhenna, suoravärit? Mistä niitä saa??

   Poista
  3. Googleta hiukan noista tuotteista jos ne ovat kokonaan tuntemattomia. Molempia saa aivan tavallisesta citymarketista tai prismasta.

   Poista
 11. Mahtava teksti! Yllättävän harva kun oikeasti tietää hiustenvärjäysten vaarat.

  Jos muuten yhä kaihoat punaisten hiusten perään, niin onhan nuo yllämainitut suoravärit sekä elumen turvallisempia vaihtoehtoja :) Ja jos et kovin kirkasta kuontaloa kaipaa, vaan pientä lisäsäväystä, onhan myös puhtaalla hennalla värjääminenkin vaihtoehtona! (juurikasvu-foorumilta löytynee lisätietoa mikäli kiinnostuit ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä on sellainen aihe josta on hyvä levittää sanaa.

   Tällä hetkellä ne punaiset hiukset ovat vielä unelma, toistaiseksi olen tyytyväinen vaaleaan väriin mutta ehkäpä vielä joskus... :)

   Poista
 12. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Tulipa kurja mieli. Olen yhdelle lapsistani ottanut turkissa vuosi sitten "leikkitatskan". Se oli musta. Kului yllättävän nopeasti kyllä pois. Mitään reaktiota ei tullut. Nyt hirvittää josko poika on altistunut ppd:lle. Onko kaikki tällaiset tatskat yhtä vaarallisia? Mitä muuta pitää varoa kuin hiusvärejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa aihetta mietin minäkin, kun otin joskus nuorempana Särkänniemessä mustan leikkitatuoinnin. Se suihkutettiin ruiskulla iholle ja se kului pois muutamassa päivässä, alle viikossa. Oliko tämäkin siis hennaa? Olen kyllä värjännyt hiuksiani tämän jälkeen, enkä ole ikinä saanut siitä minkäänkaista reaktiota. Kiitos tekstistäsi, en ollut ikinä ennen kuullut koko PPD:stä! Nyt kieltämättä kyllä vähän hirvittää...

   Poista
  2. Riippuu vähän siitä miten nopeasti väri kului pois. Jos nopeasti ja kun reaktiotakaan ei tullut niin on ehkä toivoa että se oli vain tussia. Siitä että reaktiota ei tule, ei voi kyllä vetää johtopäätöstä etteikö kyse olisi ollut ppd-väristä. Ppd:tä käytetään kuitenkin nimenomaan värin kiinnittäjänä joten jos väri ei kestänyt, on siis suuret toiveet siitä että se oli vain tavallista mustetta.

   Särkänniemen väriä en usko mustaksi ppd-hennaksi ja jo noin nopea kuluminenkin sen todistaa.

   Poista
 13. KIITOS!
  Täyttä asiaa. Tästä asiasta ei saa puhua,tämä aihe on TABU. Kyseessä on niin monen ihmisen toimeentulo.
  Viittasit kirjoituksessasikin siihen että asiakas altistuu tälle vaaralliselle kemikaalille joskus jopa joka kuukausi.
  MUTTA Kampaaja altistuu sille kemikaalille useita kertoja päivässä!

  Meille ammattilaisille valmistaja vielä valehtelee ja antaa ymmärtää että hänen tuotteensa on "luomuöljyjä sisältävä" hoitava" "niin turvallinen että sitä voi vaikka syödä" "allergiaa vähentävä" jne lista näistä valheista on loppumaton.
  SIKSI teimme viranomaisille kyselyn HARHAANJOHTAVASTA MARKKINOINNISTA.
  Asian käsittely näyttää kestävän... ja kestävän ja kestävän.
  Eräs tukkuri soittikin jo minulle ja kertoi montako juristia heillä on...
  Tämä asia on TABU!

  Lisää mietteitä:
  http://ekokampaaja.blogspot.fi/2014/01/hiusvarien-harhaanjohtavasta.html

  VastaaPoista
 14. Haluaisin vielä lisätä että kauneusalan sertifiointia tekevä Luotettava Kauneus kehoittaa olemaan tekemättä hiusvärien allergiatestejä.
  Tämä on ensimmäinen kerta kun Suomessa kukaan ottaa asiaan virallisesti kantaa.

  "Emme siis suosittele ja kehoitamme kampaajia ja kuluttajia olemaan tekemättä ”tee se itse” allergia-, herkkyys- tai ihotestejä koska:
  http://luotettavakauneus.fi/luotettava-kauneus-kehoittaa-olemaan-tekematta-hiusvarien-allergiatesteja/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampaajien ammattitaudeista voisikin kirjoittaa ihan oman kirjoituksensa. Eli olet aivan täysin oikeassa siinä että siinä on ammattiala jonka työtuvallisuusriskit ovat huipussaan. Kun tässä olen lähivuosien aikana selvitellyt turvallisen hiustenvärjäyksen mahdollisuuksia, olen joutunut moneen kertaan aidosti järkyttymään valtavan, järkyttävän harhaanjohtavasta mainonnasta jonka sinäkin olet ammattisi puolesta jo huomannut. Pahimmissa värjäyspakkauksissa todetaan lähes suoraan etteivät ne sisällä ppd:tä vaikka tuoteselosteesta se on helposti löydettävissä! Aivan sairasta.

   Kiitos tuosta linkistä. Onpa hieno asia että virallisiakin varoituksia löytyy.

   Poista
 15. Heittäkää nyt lisää vettä myllyyn.Pitäsi ihmisten tajuta että itsevärjäystä ei tulisi suorittaa jollei ole asiantunteva henkilökubta asiasta kertomassa ja ohjeessakin sanotaan kokeile ensin pienelle alueelle ainetta.Jollet tiedä etkä saa asiantuntevaa palvelua niin mene kampaajalle joka osaa kertoa mitä aibeita tuotteet sisältää.Toinen asia ÄLÄ KOSKAAN OTA FESTAREILLA ULKOMAILLA HENNA TAI MUUTA TATUOINTA KUN EI TIEDÄ VAIHDETAANKO NEULAT PUHTAIKSI.KÄYTÄ VAIN LUOTETTAVIA FIRMOJA JOISTA TIEDÄT LUKEMALLA ARVOSTELUT NETISTÄ.Jätä hiusten värjäys mielummin aina ammattilaiselle vaikka se maksaakin ja jos tulee alkergisia oireita niin mene hetilääkäriin älä odota montaa päivää.Lopuksi punaiben väri on ainoa joka lähtee helposti pois vaikka käyttäisitte luonnonmukaista värjäystä punaiben piknentti vaalenee joka pesun jälkeen jollet sitren käytä punaisille hiuksille takoitettua shampoota ja hoitoainetta.Sama koskee kaikkia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hennatatuointia ei tehdä neulalla vaan se maalataan.

   Poista
  2. Ammattilaiset valitettavasti käyttävät aivan samoja PPD-värejä mitä marketeissakin myydään ellei ole kyse ekokampaajasta joka aivan erikseen on tehnyt linjavedon olla käyttämättä PPD-värejä.

   Poista
 16. Haluaisin lisätä tähän että kasvivärjäys on erittäin hyvä vaihtoehto ja TÄYSIN VAARATON:) Ainakin isommista kaupungeista näitä ekokampaamoja löytyy. Mieheni sisko jolla on oma liike, on käynyt ekokampaajakoulutuksen ja nykyään hänen asiakkaistaan suurin osa haluaa kasvivärin. Vaikutusaika hieman pidempi mutta täysin turvallinen vaihtoehto ilman myrkkyjä ja kemikaaleja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvivärit ovat varmasti hyvä vaihtoehto, mutta nekään eivät ole "vaaraton vaihtoehto" kaikille voi olla allerginen tai allergisoitua.
   Hiustenvärjäämisessä pitää ottaa huomioon monta seikkaa ja aineosat, kuten PPD, mutta se on vain yksi asia.
   Kuten esim tuotteen koostumus, pitoisuus, vaikutusaika ja asiakas.
   Ei ole yhtä ainoaa oikeaa vaihtoehtoa, mutta meidät kampaajat on kuitenkin koulutettu tätä varten. Me kouluttaudumme kokoajan lisää ja saamme ensimmäisinä uuden tiedon kosmetiikan kemiasta.

   Hiuksia voi värjätä turvallisesti, kun tietää miten :) Ehdottomasti Turvallisinta se on kuitenkin ammattilaisella.

   Poista
  2. Olen todennut että myös kasvivärien nimellä myytävissä tuotteissa on joskus ppd:tä. Kannattaakin aina varmistaa kampaajalta erikseen onko tuotteessa ppd:tä ja jos kampaaja ei tiedä (usein on näin) niin pyytää saada nähdä värin tuoteselosteen josta ppd on helposti huomattavissa. Mutta todella hieno juttu siis tuo miehen sisaren tiedostavuus. Mitä enemmän tiedostavia ekokampaajia maassamme alkaa vaikuttamaan, sen terveemmät naiset ja kampaajat itsekin.

   Poista
 17. Olipa kattava kirjoitus, kiitos tästä! Itse olen värvännyt hiuksia tummilla kesto väreillä vuosia, mutta 12-vuotiaan tyttärenä annan käyttää vain noita suoravärejä. Olen myös hennan vaaroista kertonut hänelle. Ja olen muuten enemmän kuin tyytyväinen, että itselläni kerran jäi juuri musta hennatatuointi ottamatta, kun oli Jazzeilla niin kiire lasten kanssa eteenpäin. Silloin noin 15 vuotta sitten en sen vaaroista olisi edes tiennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli tuuria matkassa tuon hennatatuoinnin suhteen. Valitettavaa on että markkinoilla ja vastaavissa tapahtumissa niitä kiertää paljon :/ Markkinajärjestäjät eivät tiedä aineen laittomuudesta. Itse yrittäjät tietenkin tietävät sen olevan suomessa kiellettyä mutta niin kauan kun kaikki eivät sitä tiedä, toiminta jatkuu.

   Poista
 18. Heip! Kiitos mielenkiintoisesta ja tärkeästä kirjoituksesta. Tätä lukiessa ensin totesin totesin, että pitää muuttua maantienväriseksi, sitten ilahduin, että onneksi olen käyttänyt eniten sävyteshampoita, sitten luin, ettei ne olekaan turvallisempia, jne ;-)... Kysymykseni onkin, että mitä on suoraväri ja mistä sitä saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee pari suoraväri-aiheista hakua googlella niin pian tiedät mikä on suoraväri :) Sitä saa lähes joka marketista ja suoravärimerkkejä on useampiakin. Itse olen joskus testaillut colo mask-tuotteita joita on esim. biozellilla ja kc professionalilla ja molempia tai ainakin jompaa kumpaa löytyy ihan kaupasta useissa sävyissä. Sen ongelma on ettei väri kestä yhtä voimakkaasti kuin ppd-väri mutta vastapainoksi ne eivät myöskään syöpiä aiheuta...

   Poista
 19. Pelkästään tästä aiheesta lukeminen sai päänahkani kirvelemään ja kutisemaan. Olinkin juuri suunnitellut värjääväni hiukseni sävyteshampoolla ja vilkaisin pakkauksen pohjaan. Siellähän se on "toluene- 2,5-diamine". Nyt menee tämä väri roskiin ja huomenna haen kampaamosta jotain muuta. Vaikka olenkin aina miettinyt, että pakkohan näiden värien on myrkkyä olla (kun silmiä kirvelee jo pelkkä haju), tuntuu silti hurjalta että näitä saa myydä ilman että viranomaiset puutuvat asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta... Tottakai ppd-värit tullaan tulevaisuudessa vielä kieltämään, sen verran vaarallisia ne ovat mutta toistaiseksi me elämme näitä terveyden pimeitä keskiaikoja jolloin emme voi luottaa terveysasioissa viranomaistahoihin.

   Poista
 20. Onko Sante Henna-värit turvallisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilkaisin muutaman tumman sante-hennan pakkausselosteen eikä ainakaan niissä ollut ppd:tä. Joten sanoisin että ei mutta varma tieto tämä ei ole sillä kaikkien värien inci-listoja en löytänyt. Asia kannattaa varmistaa itse katsomalla.

   Poista
 21. ^ Santen värit ovat turvallisia. Hassua, ettei vielä kukaan ole maininnut indigoa täällä! Indigoahan myydään usein harhaanjohtavasti nimellä "musta henna", joka hämää ostajaa sikäli, ettei henna ensinnäkään koskaan ole mustaa ja toiseksikaan indigolla ei ole mitään tekemistä sen hiusväri-PPD-sotkun kanssa jolla ne festarien ja muiden hennatatskat saatetaan tehdä. Tottakai indigollekin voi joku olla allerginen, mutta se on sitten tykkänään eri asia. Värjäämällä hiukset ensin hennalla, sitten indigolla heti perään saa kauniin mustan, ja tekemällä sekoituksia saa erisävyisiä ruskeita. Itse olen nyt puolisentoista vuotta värjännyt pelkästään hennalla ja indigolla, ja vaikka se toki on työlästä ja aikaa vievää, ei se ainakaan ole vaarallista, ja lopputulos on ekologinen ja soma. Kyselin alkuvaiheessa neuvot ekokampaajalta ja sillä olen porskutellut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kun mainitsit tuon indigo-asian, olin sen suoraan sanottuna itse aivan kokonaan unohtanut. Tai mielikuvissani yhdistän sen niin vahvasti hennaan että liekö johtuvan siitä etten muistanut sitä mainita. Toki kaikella voi olla allerginen, indigollekin tai vaikka mustikoille ja perunoille mutta se tosiaan on aivan eri asia. Ppd:hän on myrkky olipa kohde kuka tahansa. Olet hyvä esimerkki siitä miten ihanan hiusvärin saa aikaan asettamatta terveyttään vaaraan!

   Poista
  2. Onko olemassa turvallista tapaa värjätä hiuksia?
   Valitettavasti ei ole turvallista tapaa värjätä hiuksia, mutta on olemassa turvallisempia vaihtoehtoja. Myös Indigon on todettu olevan "Extreme sensitizers"...

   Lisää aiheesta jos kiinnostaa:
   http://ekokampaaja.blogspot.fi/

   Poista
 22. On se mukavaa olla mies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehenä ololla on varmasti puolensa, varsinkin tällaisissa asioissa ;)

   Poista
 23. http://www.independent-mind.co.uk/natur-vital-colour-safe-permanent-hair-colorants-ppd-free/

  VastaaPoista
 24. Ihelläni oli tulen punaiset hiukset kolme vuotta ja ollut vaikka mitä värejä päässä laidasta laitaan. ja pari vuotta sitten otin mustan henna tatuoinnin joka pysyi kolme viikkoa moitteettoman näköisenä ja häipyi. Siitä eikä väreistä ole koskaan tullut mitään. Värinpoisto ja blondaus rasitti paksuja pitkiä hiuksia mutta paksuus on tullut takaisin ja kuntokin on jo hyvä. Äiti on värjänny pitkään tummilla väreillä ja hänen hiukset sen kun kasvaa ja paksunee järjetöntä vauhtia, ei löydy enää hiuslenkkejä jotka pitäis ne kiinni. Eli mitään ei oo tullu mistään väristä ja molemmat on ottanu joskus mustan hennan. Miulta vielä kysyttiin että oonko varma. Hiusväri miulla on luonnostaan musta ja äidillä maantienruskea/harmaa. Myrkkyjähän on maailma täynnä ja ihmiset altistuu kaikelle mahdollisille myrkyille sun muille jatkuvasti. Elämä pitää elää täysillä kuolee sitte mihi hyvänsä minkä ikäsenä tahansa. Ei elämäst pysty nauttimaa jos varoo kaikkea, ihminen ei pystyis elämää jos tietäs mitä kaikkee varottavaa ja myrkyllist jne. ympäril likkuu. Thats true.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahdollista ettei hennatatuointisi sisältänyt ppd:tä mutta todennäköisempää on että sisälsi. Tuo kolmen viikon kesto viittaa siihen.

   Hennatatuoinnistahan ei aina tule mitään reaktiota, se riippuu aivan siitä miten paljon on altistunut ppd:lle aikaisemmin ja millaisia aikoja. Valitettavasti olet nyt riskiryhmässä ja jos hiustenvärjäyksesi ppd-väreillä jatkuu pidempään, jonain päivänä tulevat reaktiot jonka jälkeen onkin oltava nollatoleranssilinjalla. Toivottavasti se reaktio ei ole vaarallinen vaan pääset pelästyksellä.

   Ei missään nimessä kannata ajatella että maailma on myrkkyjä täynnä joten en suojele itseäni niiltä. Sillä nimenomaan siksi että maailma on mykkyjä täynnä, niiltä pahimmilta pitää itseään suojella. Elämää voi elää täysillä siten että pitää järjen päässäkin, silloin se elämä voi olla pikemmin pitkä kuin lyhyt.

   Poista
 25. Itselläni tuli myös tuo kirvely, polttelu päähän vuosien tummalla ja punaisella värjäämisen jälkeen. Sittemmin huomasin että ei sovi myöskään kaikki tatuointivärit (aiheuttivat ikäviä tulehduksia ja arpeutumia), myös muut hiusvärit aiheuttavat nykyään oireita. Tuskaista huomata etten ole vain herkkä vaan kyseessä on tiedostettu ja tahallinen jatkuva ongelma. Hienoa että olet tutkinut asiaa tarkemmin! Aion jakaa huoleni myös tuosta "festari-hennasta" ystävieni kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tatuointivärien tiedetään myös toisinaan sisältävän ppd:tä. Hyvä esimerkki siitä miten monen asian kanssa ongelmia tulee jos ppd-altistus pääsee syntymään kunnolla. Toiset eivät voi käyttää edes mustia vaatteita joka on jo aika järkyttävää. Jaa ihmeessä festarihennasta tietoja, mitä useampi siitä tietää, sen parempi!

   Poista
 26. ovatko sitten väriä ylläpitävät ns. sävyteshampoot turvallisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sävyteshampoissa on yleensä ppd:tä eikä niitä siis voi mitenkään sanoa turvallisiksi. Suosittelen jättämään sävyteshampoot kauppaan ja ottamaan tilalle suoravärit. Aiemmissa kommenteissä mainitsen pari eri merkkiä joita saa monista marketeista ja joita löytyy useissa eri sävyissä. Ne ovat turvallinen ratkaisu. Myös mainituista sante-hennoista voi löytyä apua jos kaipaat tummempia värejä.

   Poista
  2. eli esim color mask? sellaisessa tuubissa, oon aina luullut että se ja sävyteshampoo ovat sama asia. .

   Poista
 27. Hyvin tuotu esille se miksi näitä tuotteita ei ole vieläkään kielletty. Se on niin monimutkaista, aikaavievää ja useimpia ei vain kiinnosta vaikka asia olisi näin todella tärkeä. Sehän koskee käytännössä jokaista naista ja miestä joka hiuksiaan värjää. Eletään toivossa että vielä joskus löytyy joku joka ottaa asian hoitaakseen.

  VastaaPoista
 28. Moi! Henna-tatuoinnit eivät välttämättä aiheuta heti kyseistä reaktiota, ainakaan minulla. Olen ottanut elämäni aikana kolme mustaa hennaa, ja värjään hiukseni joka toinen kuukausi mustalla kestovärillä. Ei kirvele tai mitään muutakaan. Tiedoksi tämäkin.

  VastaaPoista
 29. Jos haluaa erilaisia luonnonhennoja ja esim. indigoa, amlaa tms omiin ppd:ttömiin hiusvärisekoituksiin, suosittelen virolaisen ystäväni Katrinin asiantuntemusta ja nettikauppaa. Hän tekee vain lisäaineettomia hennauksia (ja häneltä olen oppinut öljyämään luonnonhennatatuoinnin, väristä tulee hyvä ja se kestää lähes kaksi viikkoa). Ikävä vaan että Tartoon on matkaa. http://www.hennaserai.com/lang/fi/

  VastaaPoista
 30. Kokemusta on, aluksi alkoi pienellä kutkalla ja kirvelyllä mutta viimeisin johti tiputukseen. Ja sama reaktio myös joistakin kosmetologin tekemistä kasvohoidoista. Näissä allergioissa ikävää on juuri se, että rektio pahenee kerta kerran jälkeen ja parannusta ei ole. Itselleni alkuperäinen aiheuttaja lienee juuri hennatatuointi ja laukaisijana "kasvivärinä" tunnettu Epicea joka lienee nykyään lopetettu. Varoitus kaikille iästä riippumatta!

  VastaaPoista
 31. Aika hassua, olin aikoinaan blondi, mutta 17-vuotiaana värjäsin hiukset tummanmustiksi. Nykyään sama homma jatkuu ja olen värjännyt hiuksiani mustiksi joka kuukausi. olen tehnyt tätä nopeasti laskien yli 6 vuotta. en ole vieläkään saanut minkäänlaisia oireita. en yhtään mitään. joka ikinen värjäyskerta tuntuu aivan samalta kuin ennen, eli ei miltään.
  olen todella onnekas tai kuka tietää, jos kaikki muuttuukin yhtäkkiä. :o hiusvärimerkit joihin luotan ovat garnier, loreal ja olia.
  kampaamoon en suostu ikinä menemään kun pilasivat hiukseni 15-vuotiaana.
  nyt hiukseni hohtavat alaselässä asti eebenpuunmustana, eikä yhtäkään kaksihaaraista ;)

  VastaaPoista
 32. Nyt puolet lukijoista on muutaman päivän pidempään värjäämättä hiuksiaan. Jos samanlaisen kirjoituksen tekisit vaikka tupakan myrkyistä, niin ne puolet lukijoista polttaisivat vaan enemmän.

  VastaaPoista
 33. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 34. Vuonna 96 mieheni otti mustan hennatatuoinnin etelän reissulla. Tatuointi ei alkanut kuplia mutta pieni kutiamisreaktio ja vaalea arpi siitä hetkeksi aikaa jäi. Itsekin otin samanlaisen tatskan mutta onneksi en mitään välitöntä reaktiota saanut. Kaksi vuotta sitten kesällä päätettiin ekan kerran värjätä herran hiukset (aiemmin vaan joskus raidoitettu) jotta alkavat harmaat saataisiin piiloon ja seuraukset olivat kaameat. Alkuun pää vain vähän kirveli ja kutisi mutta kaksi päivää myöhemmin alkoi koko pää turvota. Näky oli jotain niin irvokasta ja kamalaa ettei sitä usko jos ei ole nähnyt. Kuvia ei ole todisteina koska niitä ei haluttu ottaa, niin kamala oli näky... Kortisoni, adrenaliini ja erilaiset liuokset tulivat tutuiksi ja onneksi parin viikon sisällä tilanne alkoi normalisoitumaan. Mutta ei siinä hengenlähtökään kaukana ollut kun kurkku turposi ja sairaalassa annettiin adrenaalinipiikkejä :-( Onneksi mies kuitenkin selvisi mutta arvata saattaa että ne harmaat saavat jatkossa olla ihan rauhassa. Mies siis sai pienen allergisenreaktion jo tatuoinnin ottamisen jälkeen ja ensimmäinen värjäys 18 vuotta myöhemmin sai aikaan hengenvaarallisen reaktion. Itse en saanut reaktiota tatuoinnin ottamisessa ja vaikka hiuksiani on värjätty tuon jälkeen varmaan lähemmäs sata kertaa jos ei ylikin niin kertaakaan ei ole mitään erikoista seurannut. Se ei toki tarkoita etteikö joskus voisi tulla, mutta selkeästi jostain syystä toiset meistä reagoivat näihin aineisiinherkemmin kuin toiset. Toki erona voi olla myös se, että omat hiukseni on aina värjätty kampaamotuotteittella ja miehelleni laitettiin kaupasta ostettu väri... Mene ja tiedä, mutta kaikki ei aina kuitenkaan ole ihan niin suoraviivaista että jokainen ko. aineelle altistunut ihan varmasti tulee reagoimaan tietyllä tavalla. Faktat pitää kertoa ja valistaa ihmisiä, mutta pelottelua en kannata. Yksilöinä reagoimme kaikki eri tavoin... Niin ja muutoin minä olen se perheen paha allergikko.

  VastaaPoista
 35. Pakko osallistua keskusteluun kampaajana. On olemassa hiusvärejä (kestovärejä), mitkä EI SISÄLLÄ PARAFENYLIINIDIAMIINIA!!!!!! Wellan ammattikäyttöväreissä on kokonainen värisarja, mitkä EI sisällä tätä kyseistä ainetta!!! Eli on muitakin vaihtoehtoja kuin suoravärit jne jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän nämä Wellan kestovärit ovat, jotka eivät sisällä PPDtä.?
   Taitaa kuitenkin olla kyse silloin PPD johdannaisesta. Uskon sinun tarkoittavan tässä INNOSESEÄ...
   Siinä on tuote jossa harhaanjohtava markkinoiti on huipussaan :(

   http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2014/02/koleston-perfect-innosense-viattomuuden.html

   Poista
 36. Hui saaatana. Mullakin on ollut punanen tukka joskus, ei enää tee mieli värjätä! Nyt onneks oma väri niin ei edes tarvitse :) hyvä postaus!

  VastaaPoista
 37. Katselin aiemmassa kommentissa mainittua sivustoa ( http://www.independent-mind.co.uk/natur-vital-colour-safe-permanent-hair-colorants-ppd-free/ ), ja kun tuolla ainesosaluettelossa lukee "Toluene-2,5-diamine sulfate" ja "2-Chloro-p-pheylendiamine sulfate", niin eikös se nyt sitten tarkoita sitä että tuo "no ppd" jolla hiusväriään mainostavat on vale ja täysin virheellistä markkinointia? Ja noita aminophenoleita löytyy myös. Hetkeksi jo innostuin tuosta, mutta taisikin olla liian hyvää ollakseen totta.

  VastaaPoista
 38. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 39. Itse lopetin hiusten värjäämisen/värjäyttämisen kokonaan jo 7 vuotta sitten, mutta nyt vasta tajusin, että tätä samaista ainettahan on tietenkin myös kulmien ja ripsien kestoväreissä, joita olen käyttänyt edelleen. Mahtaakohan niille löytyä turvallisempaa vaihtoehtoa...

  VastaaPoista
 40. Hei! Miten on kevytvärien laita? Itselläni kestovärit aiheuttavat kirvelyä, kun väri on päässä, mutta kun värin pesee pois niin kirvelykin lähtee. Olen kerran kokeillut kevytväriä ja se ei kirvelyä aiheuttanut. Muistaakseni kevytväri oliammoniakiton. Ovatko kevytvärit silti yhtä vaarallisia kuin kestovärit?

  VastaaPoista
 41. Kirjotan tässä vähän myöhässä... mutta kun luin tekstiäsi ja huomasin kohdan, että suomessa ppd oli kielletty ennen euta, niin onko tietoa millä se oli aikoinaan sitten korvattu? Koska hiusvärejähän on ollut kautta aikojen ja nyt tuntuu olevan ongelmana nimenomaan se, ettei ole vastaavaa tehokasta ainetta kuin ppd..? Eiköhän tähänkin kyllä keksitä uudet aineet hyvinkin pian...

  VastaaPoista
 42. miksi et salli kyseenalaistavia kommentteja???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä anonyymi! Kyseenalaistaminen 100% ok, ilkeys ja epäkorrekti kommentointi ei ok.

   Muille kommentoijille, saatan palata lisäkysymyksiin uuden, laajemman kirjoituksen myötä.

   Poista
 43. Huh huh! Olen joskus lukenut tästä jotain. Itse värjään onneksi hiuksiani vaaleiksi, ja aina kampaajalla. Otin kyllä kerran, vuosikausia sitten, mustan hennatatuoinnin Barcelonassa. Ehkä olen sitten onnekas, kun mitään oneglmia ei ollut/ole.

  VastaaPoista
 44. Nimenomaan punaisesta hennastahan on vuosikausia varoiteltu. Mihin perustat väitteesi, että se on täysin turvallista???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 90-luvulla punaisesta hennasta tosiaan varoiteltiin kun ensimmäiset hennatatuointiongelmat tulivat esille. Muistan itsekin kohun oilein hyvin. Kysehän oli tietenkin -mustan- hennan aiheuttamista kemikaaliongelmista jotka likasivat kauniin luonnontuotteen maineen. Punainen henna eli lawsonia inermis on erittäin kauan käytössä ollut ja tutkittu kasvi jonka pitkittäisvaikutuksetkin ovat hyvin tiedossa. Minua ei tarvitse uskoa, asiaa voit tutkiskella itse lukuisista lähteistä tai kysyä vaikkapa myrkytystietokeskuksesta.

   Poista

Ilahdun kommentistasi ❤️