maanantai 3. kesäkuuta 2013

Siivekäs elämäntaito-opas


Bloginpitämiseni on ollut huonoa. 

Mutta minusta ei ole mukava julkaista juttuja ilman kuvia ja huono kameraonneni 
jatkuu eli nyt hajosi jo toinen kamera vuoden sisään. Ostin kirpputorilta hauskoja 
60-luvun kauneuslehtiä mutta skanneri ei suostu toimimaan. Ja sitten on tuo hieno
ulkoilma. En malta olla sisällä lainkaan. 

Kääntelen siellä maata, möyhennän ja erottelen mullasta juuret ja turpaat, kaivelen kiviä
hangon ja useamman lapion kanssa. Kaivan kukkamaita ja siirtelen perennoja uusiin 
penkkeihin ja varon samalla astumasta matojen päälle jotka luikertelevat maanmöyhennystehtävissään.

Raukat, niin paljon kun puutarhatöistä pidänkin niin piikki lihassani on se kauhu ja maailmanloppu jonka aiheutan niin monille ihan vahingossa. Pyrin kyllä aina luontokappaleita  nähdessäni siirtämään ne turvaan. Olenkin muuten nähnyt tosi monia hienoja, suorastaan upeita ötököitä joita en ole kuvannut koska ei ole sitä kameraa. Toisaalta ihan hyvä, olen huomannut etten osaa enää nauttia hienosta näystä tai hetkestä sellaisena mitä se on vaan ajattelen upean näyn edessä heti "missä kamera?" 

Tuntuu että maailma ihan yleisestikin muistuttaa minua siitä että kamera ei ole elinehto sillä uneksin taannoin että otin aurinkoa punaisen saunan pihalla kauniin järven edustalla kun näin yhtäkkiä taivaalla enkeleitä! Muistan edelleen sen tunteen unesta miten äimänä olin ja... Unessa ensimmäinen ajatukseni oli "Missä on kamera?!" Ajattelin siis kameroita vaikka taivaalla edessäni lensi oikeita enkeleitä violeteissa ja vaaleanpunaisenhohtoisissa pilvissä. :D  Tyypillistä!

Kultakuoriainen. Kuva lainattu tästä.

Noista hyönteisistä vielä. Tiedättekö esimerkiksi ne vihreän metallinhohtoiset 
hienot koppakuoriaiset? Luulen että tästä suvesta on tulossa hyvä
 kultakuoriaiskesä sillä niiden poikasia istuu kaikkialla kun
 maata tarkemmin tutkii lähietäisyydeltä. 

Näiden lisäksi olen nähnyt erilaisia kuoriaisia jotka ovat mustia mutta joiden päässä ja 
niskassa on metallinhohtoista lilaa, oikein järkyttävän hienoa jalokivenhohtoista lilaa.

Ja käyttäytymiseltään ne ovat kovin somia, melkein anteeksipyyteleviä kun 
kääntelen maata lapiollani niiden vierestä. Hieman ne heiluttelevat varovasti
 käsiään ilmassa ilmoittaakseen "älä tapa" ja sitten painavat pään sammalen alle piiloon
 koska minä kerrostalon kokoisena vieressä höyryten olen varmaan todella pelottava. 
Niitä nostelen syrjään samanlaisiin sammalpaikkoihin kuin mistä löysinkin.

Puutarhatyöni ovatkin jatkuvia eläinkohtaamisia täynnä ja olen niistä niin iloinen. 

Olen todella kiitollinen joka päivä siitä että saan nähdä ympärilläni niin paljon kauneutta johon 
moni ei kiinnitä mitään huomiota eikä siis voi siitä nauttiakaan. Olen oikeastaan joka hetki paratiisissa kokien timanttihetkiä toinen toisensa perään. Edellisyönäkin kun vihdoin maltoin tulla sisään, ehdin vielä nähdä 18 todella suurikokoista lintua, mitä lienivät, lentämässä ylväänä jonona kohti tuntematonta määränpäätä auringonlaskun violettia ja oranssia kohti. Kyllä meillä on niin kaunis maailma.

Puutarhaan on tänä vuonna muuttanut myös mysteerilintu joka laulaa 

"Mitä sit? Mitä sit? Mitä sit? Mitä sit?"

Ensin pidin sitä vain hauskana. Sitten päivät kuluivat ja kun olin kuunnellut
 melkein muutaman viikon putkeen "Mitä sit? Mitä sit?"- laulua joka kuuluu aamulla, 
päivällä ja se tunkeutuu seinien läpi sisään yölläkin, heittäydyin syvälliseksi.

Aloin ajatella että "Mitä sit?"-hokema aivan kuin muistuttaisi siitä ettei asioita kannata
ottaa niin vakavasti.  En varmasti ole ainoa jolla on arkisia stressinaiheuttajia 
elämässään joita tulee mielessään jatkuvasti vatvottua. Tämän linnun juttelu tuli kuin
ihmeellisenä lahjana siihen saumaan kun olin muutenkin etsimässä tietoa siitä
miten paremmin elää hetkessä turhanpäiväisiä arkiasioita murehtimatta.

 Tätä äärimmäisen filosofista oppia suoraan luonnosta saan kuunnella tätänykyä joka
 päivä. Aina kun hetkeksi unohdan ja harmittelen jotain, kuuluu samassa ääni pihalta
kysyen sopivan tyhjentävästi:

 "Mitä sit??"

11 kommenttia:

 1. Ihania taikamaisia mietteitä. <3

  Minulla on ihan sama juttu kameran kanssa - se on aina ensimmäisenä mielessä, jos näen jotain hienoa. Muutama tunti sitten esimerkiksi taivaalla oli erikoinen pilvi, ja ensimmäiseksi piti rynnätä hakemaan kamera. :-D Untakin olen monesti nähnyt kaikista hienoista ja harvinaisista näyistä, joita olen unissani kuvaillut.

  Voi harmi sinun kameraepäonneasi. Olenkin jo ehtinyt sinua kaipailla, mutta ymmärrän kyllä, että kesästäkin pitää nauttia. Mukavia möyhimisiä! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinä olet samanlainen :D En oikein enää muista aikaa jolloin kauniin näyn edessä olisin vain ihaillut, aina vain mieleen nousee että näky on ikuistettava! Ensimmäinen "missä kamera"-miete jonka muistan oli kun olin 13 ja myöhässä koulusta ja koulumatkalla näin helmiäispilviä. Piti tehdä valinta hakeako kamera ja myöhästyä ja saada haukut vanhemmilta ja koulusta vai mennä kouluun. Menin kouluun ja vieläkin kadun sitä!

   Kiitos, möyhintää kyllä tulee harrastettua :)

   Poista
 2. Ihana postaus! Kiitos! Pitkään hymyilytti :).

  Minulla on vähän ongelma noiden öttiäisten kanssa. Pelkään niitä, vaikka ne hienoja ovatkin. Löysin tuolla kuopsutellessani yhden sellaisen violetin hienon kuoriaisen, joka oli kuollut, joten uskalsin tarkastella sitä vähän lähempää. Pidin sitä kädessäni ja huokailin ihastuksesta, kunnes se oikaisi toisen etutassunsa :DDD.

  Ja tuo kamera sitten. Minullehan tuli täällä kettu laulamaan ikkunan taakse ensimmäisenä yönäni täällä. Tujotimme hetken toisiamme, ja mitä minä sitten tein? Läksin hakemaan kameraa. Tyhmä. Ja kettu häipyi kyllästyneen näköisenä. Kun onhan meilä kamera tuolla aivoissammekin. Niitä kuvia emme voi tietenkään näyttää muille tai jakaa facebookissa, mutta ehkä se ei ole tarkoitustaan. Ehkä jotkut kohtaamiset ja jotkin kuvat ovat tarkoitettu vain meille yksityisesti.

  Ja hienoja unia sinulla!

  Nauti kesästä ja puutarhatöistä! jos blogi jää päivittämättä - mitä sit? (vaikka ilokseen näitä juttujasi lukeekin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja laitan tähän linkin NRK:sivuille. Joltain vintiltä oli löydetty vanhoja lasilevyjä, Norjan ensimmäisen naisvalokuvaajan jäämistöä. Ihania kuvia. Ajattelin, että saattaa kiinnostaa sinua :)

   http://www.nrk.no/nordland/fant-fotoskatt-pa-loftet-1.11054111

   Poista
  2. Ja nyt sinun kommenttisi ilostutti ja hymyilytti minua :) Kiitos :)

   Kylläpä sinulle kävi hauskasti :D Minäkin pelkään joitain hyönteisiä, haluaisin että voisin sanoa pitäväni kaikkia niitä kauniina mutta ei ihan niinkään. Ja ihan kaikkia en uskalla ottaa käteen koska en tunne kaikkia lajeja ja jotkin osaavat purra kun pelästyvät. Ja ihmekö se jos tällaista isoa ihmistä pelästyykin :) Kerron joskus vielä tapaamistani kirkuvista koppakuoriaisista, niitäkin on! Aika sydämenpysäyttävä kokemus.

   Minäkin haluaisin nähdä ketun ihan läheltä. On varmaan ollut ihana kokemus kuunnella ketun lauleskelua. Ne ovat sellaisia kokemuksia joita harva koskaan kokee ja joilla ei ole hintaa.

   Ja voi älytön miten hienoja kuvia! Pitäisiköhän noista tehdä ihan oma postauskin? Aah. Minä rakastan vanhoja kuvia ja sen pohtimistä minkälaisia persoonallisuuksia ihmiset kuvissa ovat ja minkälaisia elämiä he ovat eläneet <3

   Poista
 3. Oi onnean iloa kauneutta riemua! Mäkin oon heilunut pihahommissa ja melkein vuodattanut kyneleitä siitä miten kaunista kaikki on. Upea toi mitä sit lintu! Mulla on uusi lempinimi...pihan lapset ovat antaneet mulle nimen SE nainen. Äidit kertovat kuulevansa jatkuvasti..mihin se nainen on mennyt. Käyvät kuuntelemassa mun oven takana onko se nainen kotona, se nainen on aika onnellinen näistä pikku ystävistään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se nainen! :D:D Tuo varmaan sanotaan mitä suurimmalla innolla ja hurmioitumisen äänellä :D Ajattele miten nyt tarjoilet elämänsisältöä äitien juoruihin ja iskostat iloa ja toivoa niihin lapsiin siitä että aikuisena ei tarvitse olla samasta muotista valittu... Voi olla erilainen ja hieno ja hauska ja kiva... Taidat olla uusi ohjelmanumero ihan kokonaan herättelemässä kalkkeutuneita uomia siellä ihanassa uudessa kodissasi!

   Poista
 4. Voiiiih miten ihana kirjoitus! :-D Olen odottanut lisää luettavaa tänne mutta onhan se kaikin mokomin parempi että kuuntelet ulkona lintuguruasi ja ihailet upeita hyönteisiä kuin että istuisit sisällä tietokoneella!

  Nuo koppakuoriaiset ovat muuten eräitä niistä eläinlajeista jotka ovat minua inspiroineet scifiä kirjoittamaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) Tietokoneaikani on kyllä vähentynyt mikä on hyvä. Nytkin minun pitäisi olla ulkona mutta tiedän olevani siellä yöhön saakka jokatapauksessa joten laiskottelen tässä earl greyni ja netin vieressä vielä toistaiseksi.

   Kuule, kirjoita nopeasti kirjasi jotta pääsen sitä lukemaan! Luulen että pitäisin siitä kovasti!

   Poista
 5. There is a very big cockroach lying upside down outside the window right now. Not a good thing to see near my home. I'm trying to see the beauty in it, ancient survivor......but it's not easy......off to look at it through the camera :-). Lovely post

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Must admit, cockroaches are one of the few insects I absolutely can't stand... Fortunately we don't have them here! :D

   Poista

Ilahdun kommentistasi ❤️