lauantai 21. huhtikuuta 2012

Helsingin kirpputorit / Valtteri / Vallilan makasiinit


Helsinki on ristiriitainen paikka.
Luulisi että suurehkossa kaupungissa olisi paljon
 kivoja kirppiksiä monipuolisine valikoimineen. 

Näin ei kuitenkaan ole. 

Helsingin kirpputorit ovat todella pieniä, nuhjuisia ja
 kalliita niin ostajalle kuin myyjällekin ja ne ovat siroteltuina
 ympäriinsä kaupunkia vaikeiden välimatkojen taakse.

Noin vain ei piipahdeta hauskalle kirpparikierrokselle, ehei.

Lähes minkä tahansa muun paikkakunnan kirpputorit
hakkaavat täkäläiset kirpparit aivan täysillä niin koon
kuin hintojen ja monipuolisuuden puolesta.

Asiaan on kuitenkin yksi poikkeus, Vallilan makasiineilla sijaitseva Valtterin suurkirpputori.

Jokaisena viikonloppuna kello 9-15 (sekä nykyään myös keskiviikkoisin) valtavat ihmismassat vyöryvät jättimäiseen tiilihalliin myymään tarpeettomia tavaroitaan ja toiset niitä itselleen ostamaan. Ja tätä kirpputoria minä todella suosittelen.

(Jonkun ruma auto peittää lähes kokonaan sisäänkäynnin edessä olevan jättimäisen vesilätäkön!)

Valtterin makasiinikirppishän on siis aivan ihana paikka. Tavara ei ole vanhaa monin kerroin koluttua vaan myyjät ovat ne tuoneet paikalle ihan muutamaa tuntia aikaisemmin. Tinkimisvaraa on runsain mitoin jo hyvin halvoista hinnoista.

Kirppistelyvinkkejä?

No, ainakin sen verran voin todeta että kirppis on erityisesti naisille loistopaikka uudistaa vaatevarastoaan sillä täällä lukemattomat pääkaupunkilaisnaiset ja tyttöset kierrättävät eteenpäin usein vain kerran tai pari pidettyjä vaatteita hintana 50 senttiä tai 1e kpl. HUOM! Seuraa katse kovana pöytiä joiden luona käy samanlainen kuhina kuin voisi käydä Amazon-joessa silloin kun piraijaparveen on pudonnut onneton matkaaja. Siellä on usein kultasuoni.

Myös siipoille löytyy paljon katseltavaa. On levyjä, kojeita ja muuta miestavaraa. Tylsäksi ei aika tule. 

Huomioi myös että osa pöydistä on vakkarimyyjien pöytiä jotka myyvät ulkomaista turistirihkamaa; feikkimerkkilaukkuja, glitterkoruja, epämääräistä elektroniikkaa lähes kaupan hinnoilla. Älä haksahda näihin pöytiin. Niistä et tee löytöjä. Löytöjä voit sen sijaan tehdä myyntipöytien lomasta löytyvästa alekukkakaupasta joka myy kauniita ja omaan silmääni virheettömiä ruusuja, orkideoita, leikkokukkia ym. ainakin puolet kaupan hintoja halvemmalla.

Tänään Valtterissa näytti tältä kello 9.30.


Kuva toiminee paikan suosituksena. Ihmisiä on paljon

Eräs hauska juttu on makasiinin toisessa päädyssä oleva pikkuruinen huone jossa myydään kaikenlaisia epämääräisiä tuotteita hyvin halvalla ja joka on yleensä hyvin täynnä. Myyjällä on kekseliäs konsepti, hän myy kakkoslaatuista ruokaa huokein hinnoin ja ostajia riittää joihin itsekin usein lukeudun."Osa tuotteessa on päiväys mennyt..." Sanon suoraan että kaikissa on päiväys mennyt!

Myytävänä on kuitenkin lähinnä makeisia, keksejä ja pilaantumatonta kuivatavaraa mutta myös vihanneksia ja hedelmiä joiden perässä itse kaupassa usein shoppaan. Tänään ostin kolme suomalaista kurkkua 80 s. kappalehintaan sekä kaksi euron pussia paprikoita. Olisikohan sellaisia puolen pään kokoisia paprikoita ollut kymmenkunta? Eli halpaa on eikä muuta vikaa niistä löytynyt kuin osan pieni ryppyisyys. 

Tässä kaupassa maahanmuuttajat jostain syystä ovat sitten todella tylyn oloisia. Jonossa etuillaan sumeilematta ja tänään jopa eräs pyyhkäisi ostokseni tiskiltä taaemmas ja lättäisi omat tavaransa myyntitiskille. Siis aivan suoraan ja röyhkeästi nenän eteen kiilaus! Olin niin typertynyt etten edes tokaissut mitään vaikka yleensä sanon aina kun sanottavaa on! Liekö sitten halpojen tuotteiden huuma niin voittamaton?

 Omat ostokseni ovat tässä, joskin puolet paprikoista oli pudonnut laukkuuni pussin reiästä eivätkä ole kuvassa. Kulutin 14 euroa joka on minusta enemmän kuin kohtuullista. Tein niin mukavia vaatelöytöjä. Makasiinin takapihalla on myyjille hieman halvempia pöytiä ulkotiloissa ja siellä eräs neiti halusi päästä tavaroistaan eroon vikkelästi! Jokainen vaatekappale maksoi vain 50 senttiä.


En tiedä esim. mitä teen tällä supernaisellisella pitsi- ja 
satiininauhaluomukselle mutta kun se maksoi vain 50 senttiä... 

Yhtään yli euron arvoista vaateostosta en tehnyt ja vaatteita tuli ostettua suunnilleen 15 kappaletta.Tämä on ainakin huokea tapa uudistaa vaatekaappiaan. Etsin erityisesti keltaisia mekkoja ja paitoja, keltainen kun on eräs tämän hetken suurimmistä lempiväreistäni. Keltaista ei vain suomessa milloinkaan tunnu saavan mistään josta olen hyvin katkera. Onnella keväisin löytää hailakan olmia vaaleankeltaista tai sitten teinien osastoilta kasarityylin neonkeltaista joista kumpikaan ei satu olemaan minun mielestäni varsinaisesti kiva sävy.

Erityisen iloiseksi tulin kasan päällimmäisenä olevasta topista. Se on jonkin halpakaupan, muistaakseni hm:n toppi jollainen minulla on jo entuudestaan vihreänä ja nyt löysin samanlaisen keltaisena. Vihreä toppini on niin paljon pidetty että ohut kangas on haurastunut ja viimeisen pesun aikana kankaaseen tuli reikä. Nyt ei enää tarvitse olla harmissaan asian suhteen.

(Vanhat kuvat 1e/kpl. Näiden kohdalla emmin pitkään. Eräs salskea Hjalmar-niminen nuoriherra olisi välttämättä halunnut päästä kirjanmerkikseni mutta torjuin hänet. Arvelin että tulisin surulliseksi katsellessani Hjalmarin kuvaa ja pohtiessani miksi hänen kuvansa olisi kirjani välissä eikä hänen lastenlastenlastenlastensa sukualbumissa...)

Napsin mukaani myös pari korua, eräs tyttö oli ripustanut pöydälleen suuren kyltin julistaen "Olen menossa naimisiin! Kerrytä häärahastoa!! OSTA!!" Joten tietenkin piti jotain, edes pientä hankkia projektia tukeakseen. Ostin kahdella eurolla strassikorvikset ja niiden kanssa kuuluvan kaulaketjun. Ketjua tuskin tulen käyttämään mutta katselin sitä kylmin ja laskelmoivin näpertäjäsilmin ja veikkaan että siitä tulee käsissäni rintakoru. Vaikka koristamaan jotain uutta vaatettani!

Jos jaksan, käyn paikanpäällä huomennakin. Matkaa Valtteriin on kotoani parikymmentä minuuttia bussilla ja suunnitelma vaatii heräämistä hyvin aikaisin... Parhaathan luonnollisesti viedään päältä aamulla. 

Joskin, jos paikalle saapuu vasta iltapäivällä voi neuvokas dyykkari myös vilkaista paikan avoimeen roskikseen. Sinne kuin useampi kuin yksi myyjä dumppaa myymättä jääneet tavaransa. 

Ehkä nähdään kirppiksellä?

10 kommenttia:

 1. Nuo vanhat valokuvat ovat ihania. Joskus saatan ostaa sellaisen. Niissä on jotain mystistä. :D Olen käynyt vain kerran Valtterilla enkä halua mennä toista kertaa. Siellä oli kamalasti ihmisiä,taskuvarkaita, turhan notkujia/renkaanpotkija pappoja ja maahanmuuttajia. Ja monet olivat, kuten mainitsit, töykeitä. Samantapainen kirppis on Myyrmäellä. Aivan kamala! Siellä ihmiset penkovat myyjien vielä avaamattomia laatikoita. Siellä täytyi koko ajan pitää kiinni laukustaan ja pysyä tarkkana. Ihmiset olivat niin törkeitä etten toiste mene. Oli kamala tungos (vielä enemmän ihmisiä kuin Valtterilla). Ja joillain pöydillä oli uskomaton tungos vaikka joku myi ihan pelkkiä halpoja rättejä. :D Hienoa kuitenkin että teit löytöjä. Itse en vain uskaltaisi ostaa mitään ruokaa sieltä Valtterista. xD Joillain kirppiksillä huomaa kyllä ketkä ovat vakiomyyjiä. Valtterilla oli joku cd/kännykkä myyjä ja joku myi jotain leluja. :D

  VastaaPoista
 2. Vakimyyjät kyllä erottuvat joukosta paremmin kuin hyvin, mietin vain että onkohan se erottelu yhtä selvää jollekin satunnaiskävijälle. Minusta kirpparilta on tyhmää ostaa tavaraa kaupan hinnoin ja kun ne vakkarien tuotteet ovat usein aika epämääräisiä. Miksi ostaa jotain normaalihintaista, esim. elektroniikkaa jolla ei tasan ole takuuta jne...

  Monen mielestä Valtteri varmaan on ahdistava juuri väenpaljouden takia ja siksi että rauhassa ei saa tavaroita tutkia vaan jatkuvasti käy kuhina selän takia. Kaikkea ei millään mun mielestä voi saada ja itse ajattelen että tungos on vain kestettävä. Onneksi taskuvarkaita ei ole osunut kohdalle.

  Itse tosiaan usein hankin sieltä pienestä ruokakaupasta syötävää :) Olen joskus nuorempana ollut töissä vihannestukussa ja siellä kaikki vain heitettiin pois jos jossain tuotteessa oli pienikin kolhu. Tuolla kaupalla tuntuu olevan diili jonkun tukkukauppiaan kanssa ja saavat myytäväkseen tukun kauneusvirheelliset tai sitten vain ylijäämätuotteet sillä usein niissä ei ole mitään vikaa :)

  VastaaPoista
 3. Valtteri on ehdottomasti paras kirppari Helsingissä talviaikaan, Hietsun tori sitten kesällä. Valtterissa hinnat ovat alhaalla, joskus liiankin, jos ajattelee myyjän näkökulmaa. Joskus olen ollut myymässä siellä ja on vaikea pitää edes suht normaaleista hinnoista kiinni, kun vieressä annetaan tavaraa ilmaiseksi, myyjät tekevät karhunpalveluksia toisilleen. Hietsussa myyjänä tienaa ainakin kaksi kertaa paremmin. Tungos helpottaa jo kymmenen jälkeen ja löytöjä tekee silti. Töykeyteen kun vastaa ystävällisyydellä, niin kyllä sieltä usein hymyn saa takaisin, maahanmuuttajilla on vaan hieman erilainen kaupankäyntikulttuuri kuin meillä. Ja joskus on pakko vähän tönäistä takaisin, tulee ainakin itselle parempi mieli, että on pitänyt puolensa :) Tuollainen halpojen vihannesten koju on myös ainakin Malmin asemalla, tukusta juuri tuotuja ihan hyviä hedelmiä ja vihanneksia halvalla, eivät vaan enää kelpaa ruokakauppiaiden ostettaviksi, kun eivät ehkä säily montaa päivää. Tintti

  VastaaPoista
 4. Erikoista että vaikka olen useamman vuoden jo asunut täällä niin en ole koskaan tullut käyneeksi hietsun torilla! Tänä kesänä otan vahingon takaisin, kiitti muistutuksesta. Moni sitä kehuu mutta jotenkin ei vaan ole tullut mennyksi. :)

  Olen usein pohtinut samaa myyntiasiaa, kun myyntipaikkakin maksaa useamman kympin niin vaikka olisi isokin kasa vaatteita ja muuta rompetta niin jos hinnat ovat 20s tai 50s niin eihän siitä jää mitään käteen.

  Voisi säästää vain vaivan ja laittaa ylimääräiset tavarat suoraan hyväntekeväisyyteen eikä vaivautua kirppikselle saakka myymään. Oppirahansa on kai näidenkin ihmisten maksettava, ehkä seuraavalla kerralla sitten tajuavat nostaa hiukan hintoja. Toisaalta niitä superhalpamyyjiä on tuolla joka kerta niin paljon että hirvittää. Näin ostajan kannalta tietty hyvä juttu!

  VastaaPoista
 5. Ihan mahtavaa, kiitos vinkistä! Olen monasti etsinyt pääkaupunkiseudulta kunnon kirppiksia, mutta aika nuhjuisia luolia ne tuntuvat tosiaankin olevan. Tämä mesta kuulostaa sen sijaan tosi hyvältä, paitsi että menisiköhän multa tuolla tungoksessa hermo. :-) Tiedätkö, onko tämä paikka auki ihan ympäri vuoden?

  Teit kyllä ihan mahtavan edullisia löytöjä! Tuolla iskee varmaan kauhea ostamishimo, kun on noin edullistakin.

  Hauska kuvateksti rumasta autosta. Tuo auto ei jotenkin sovi kyllä ollenkaan ympäristöönsä. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina tehnyt tuolta niin hyviä löytöjä että vaikka olen itsekin taipuvainen hermojenmenetykseen tungoksessa olen oppinut vain puremaan hammasta. Luulisi että sinullakin olisi siitä kokemusta Intian perusteella, siellä kun ainakin liikenteen keskellä lienee olevan aika ahdasta menoa! :)

   Kyllä tuo on ympäri vuoden auki, ainakin se on ollut auki joka kerta kun itse olen siellä käynyt. Nyt aloin kyllä miettimään että olenkohan koskaan tullut olleeksi siellä keskellä kesää enkä olekaan ihan varma. Noilla valtterin makasiineilla on verkkosivut, sieltä ehkä kannattaa tarkistaa kesäaukioloajat. Huonoin puoli tuossa paikassa on se että se aukeaa niin hirveän aikaisin... Että viikonloppuna pitää herätä aamutuimaan, kamalaa :D

   Poista
 6. Minäkin kävin Vallilan makasiinien kirppiksellä ja matkaan sattui silloin ainakin kassi ja tytölle silkkipaitis, niin ja teesihti, sellainen ei tavallinen jauhosihdin näköinen. Samalla oli Picasson näyttelyssä, se se vasta elämys oli! Eli tästä on jo muutama vuosi aikaa..mutta kannatan myös tätä kirppistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Rouva hyrskyn myrskyn, vallilan makasiinikirppis lopetti muutamia kuukausia sitten kokonaan! :( Eli enää ei ole sinne meneminen! Yhtä hyvää paikkaa ei kyllä pääkaupunkiseudulla ole :(

   Poista
  2. No, voi itku sentään! onneksi sentään ehdin siellä käymään, koska oli mukava kokemus!

   Poista
  3. On tosi harmillinen juttu mutta ehkä tilalle tulee joskus jotain uutta ja parempaa :) Toivotaan!

   Poista

Ilahdun kommentistasi ❤️