maanantai 30. elokuuta 2010

Lauantaipussi


Lauantaipussi.

Monen lapsen ystävä ja monesti uudistunut.


"Auta karkkitehtaan johtaja pulasta ja voita! 

Karkkitehtaalla on tapahtunut kamalia: lauantaipussiin on
 eksynyt väärää karkkia, mutta poloinen karkkitehtaan johtaja ei 
tiedä mitä on vahingossa eksynyt pussiin. Auta häntä ja etsi 
viereisestä kuvasta pussiin joutunut ylimääräinen karkki. 
Vastanneiden kesken arvomme 50 lauantaipussilaatikkoa
 sekä 100 Röllikasettia."

"Lauantaipussiin kuuluvat oikeasti:  

Jee-Jee, 
Milka-suklaa, 
Kanttarelli, 
Autokarkki,
 Lätkäkarkki,
Tarra, 
Tassu, 
Tikkari, 
Marmeladimakeinen, 
Xylitol-salmiakki ja 
Tutti Frutti."

Nykyään Malacon sivuilla pussista kerrotaan näin:

"Lauantai on ilostuttanut meitä suomalaisia jo vuosikymmenien ajan. 
Lauantai nimi juontaa juurensa tuotteen alkuperäisestä käyttöyhteydestä –  
1980-luvulla tehtiin hammaslääkärien aloitteesta kampanja, mikä tähtäsi
 siihen että lapsilla olisi kerran viikossa karkkipäivä. Yleensä karkkipäivä
 oli juuri lauantai. Sittemmin karkkipäivän merkitys on hieman himmentynyt, 
mutta tuotenimi kuvaa edelleenkin hyvin Lauantaita: se tuottaa odotettua
 iloa lapsille... tai totta puhuttuna ihan kaikille."

Minkä söisit ensin?

Lapsena kantani oli selvä: Joka päivä.
Pussin ulkoasu ja sisältö on läpikäynyt kaikenlaisia muutoksia. Mielestäni ei välttämättä kovin hyviä mutta kaikkiahan ei voi miellyttää. Poistoihin on ansaitusti joutunut mm. julmetun paha Xylitol-salmiakki.

Nekin tuli inhoten aina syötyä koska karkkia ei haaskattu mutta pitkin hampain. Tutti frutti-namitkin olivat yleensä hiukan turhan tiukkaa tavaraa, aina kivikovia ja makua ei juuri kovuuden takia päässyt maistelemaan.
Sen sijaan ihanat Jee-Jee pastillit nautittiin nopeasti kuten myös salaperäinen Milka-suklaa. Siis se oli suklaalevy, mutta minikokoinen! Ja se oli violetti! Ja siinä oli söpö, tuijottava lehmä! Marmeladimakeisetkin olivat hyviä. Autokarkkien salmiakki oli mukavan mietoa ja tikkari joka ennen muinoin oli punainen, vihreä tai keltainen syötiin aina viimeiseksi. Punaiset olivat lemppareitani.
Ja tällainen on sitten Lauantai-pussi nykyään. Hm, mitäs mieltä, onko muutos parempaan?

"Lauantai-pussin makeissekoitusta on uudistettu kuluttajien toiveiden mukaisesti. Kestosuosikki, suklaapäällysteinen Choco toffee palaa jälleen osaksi sekoitusta omassa minipussissaan. Lauantai-pussi sisältää tuttuun tapaan myös hammasystävällisen Jenkki Pro Junior 2-pala täysksylitolipurukumin, Xylitol Hedelmä -pastillirasian sekä Chupa Chups -tikkarin, unohtamatta Lauantai-tarraa. 

Lisäksi pussissa on runsas irtokarkkisekoitus, jota myös uudistettiin kuluttajien toiveiden mukaisesti: Suosittuja mustia Lauantai-autoja löytyy pussista aiempaa useampia, kun taas Päärynävaahdon määrä vähenee. Malaco Truly -makeiset siirtyvät osaksi irtokarkkisekoitusta, jossa jatkavat tuttuun tapaan myös Hedelmä Aakkoset, Mustat formulat, Väri hedelmät ja Apina-makeiset. 
Lauantai-pussin tunnistaa sinisestä väristä ja Lauantai-lapsista Mintusta, Aleksista, Lassista ja Siiristä"

Lieneekö tämä sitten Lauantaipussi vai Lauantai-pussi?
 Jälkimmäinen löytyy virallisilta sivuilta mutta edellinen taas
 näistä vanhoista mainoksista ja myös itse kirjoittaisin
 sen ilman väliviivaa.

Olkoon miten on, itse ottaisin valikoimaan mieluusti
takaisin ainakin vanhat kunnon Jee-Jee pastillit ja nostalgisen
Lauantaipussin naamat ja kuvituksen. Nämä Aleksit ja Siirit
eivät ole ollenkaan kivat. Vanha pussi takaisin!


8 kommenttia:

 1. huh oon varmaan jo puolikuollut kääkkä mutta ei mitään milka suklaata ollut lauantai pusseissa

  VastaaPoista
 2. Taidat olla niin vanha kääkkä että muisti temppuilee... :) Kyllä siellä sellainen oli vielä 80-90 lukujen taitteessa.

  VastaaPoista
 3. Miksiköhän blogisi suositteli-sinkosi minut näinkin vanhaan kirjoitukseen, no, parempi näin, historia ei vanhene eikä laatu huonone ja minullakin on omakohtaisia muistoja Lauantai-pussista :-) Useinkin saatiin sellaiset lauantain ratoksi, minä ja pikkuveljistäni vanhempi. Jee-jeet ja lätkäsalmiakit olivat parasta mitä sieltä löytyi! En ole kuitenkaan kajonnut pussiin enää yli puoleen elämään koska se sisältää liivatetta ja minähän rupesin lapsena (15-vuotiaat ovat ihan kersoja vielä) kasvissyöjäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäniin, historia ei vanhene. Vaikka olenkin kasvissyöjä (myös lapsesta asti 14-v.) ostan nostalgian mielessä aina joskus lauantaipussin. Pyrin välttelemään liivatekakkuja ja leivonnaisia mutta ajoittainen liivatekarkki menee kyllä alas. Mitenkään paremmaksi lauantaipussi ei kyllä vuosien mukana ole muuttunut, kyllä ennen oli paremmin.

   Poista
 4. Minutkin blogi armollisesti suositteli tänne, eikä suotta. Jee-jee-pastillit vedin aina yhdellä hotkaisulla. Koko aski kitaan, mums mums kaikki maut sekaisin ja massuun. Itse asiassa ne sekä Milka olivat ainoat hyvät karkit koko pussissa. Jostain ihmeen syystä pussi silti useampana lauantaina valikoitui kaupasta mukaan. Sen viehätys oli varmaankin just siinä, että oli niin paljon eri sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Nykyisissä lauantaipusseissa jee-jee-askin ulkonäkökään ei taida olla sama :/ Minusta se oli ennen juuri hieno! Ja se pikkuinen levykin on poistettu! En kyllä tykkää tästä nykyisestä pussista yhtään. Montaa sorttia sentään siinä silti edelleen on.

   Poista
 5. Ääää... Näyttääkö Lauantaipussi nykyään tuolta?! (Huomaa varmaan paljonko syön karkkia, kun en edes pussia tunnista..) Tuo vanha pussi oli sympaattinen ja vähän nostalaginenkin, kun taas uusi pussi tuo mieleen nämä "hassunhauskat" piirretyt, joissa kiljutaan ja huudetaan aina ihan liikaa. En tykkää minäkään. :/

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi ❤️